PDA

Bekijk de volledige versie : geluidshinder vliegveld verhoogt bloeddruk


Dieter1BASO
13th February 2008, 16:44
Vliegtuiglawaai doet zelfs tijdens slaap bloeddruk stijgen

Het lawaai van nachtelijk luchtvaartverkeer kan de bloeddruk verhogen, zelfs zonder dat de betrokken persoon wakker wordt. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd is in 'European Heart Journal', een gespecialiseerd tijdschrift.

Onderzoek
De onderzoekers van het Imperial College in Londen en van Europese instellingen maten de bloeddruk van 140 vrijwilligers elke vijftien minuten tijdens hun slaap thuis, in de buurt van de Londense luchthaven Heathrow en van de luchthaven van Athene, Milaan en Stockholm.

Hypertensie
Mensen met hypertensie, met een bloeddruk van meer dan 140 over 90 millimeter kwikdruk (mmHG), hebben een groter risico op hartziekten, herseninfarcten, nierziekten en dementie. De auteurs stelden vast dat de bloeddruk van de vrijwilligers aanzienlijk steeg, wanneer het geluidsniveau toenam tot boven 35 decibel, wat overeenkomt met het overvliegen van een vliegtuig, autoverkeer in de buurt of het gesnurk van de partner. Het luchtverkeer kan zo leiden tot een stijging van de bovendruk van 6,2 mmHG (het hoogste cijfer) en gemiddeld van de onderdruk tot 7,4 (het laagste cijfer).

Intensiteit
De stijging van de bloeddruk is verbonden met de intensiteit van het lawaai, zo stellen de onderzoekers. Voor elke 5 decibel meer vliegtuiggeluid stijgt de bloeddruk 0,66 mmHG (bovendruk) bijvoorbeeld. Het decibelniveau is belangrijk, niet de oorsprong van het lawaai, benadrukken de auteurs.

In het kader van het Europese onderzoeksproject Hyena toonden dezelfde onderzoekers ook aan dat mensen die vijf jaar in de buurt van een internationale luchthaven woonden, onder het voorbijvliegen van de toestellen, een groter risico hebben op hypertensie dan mensen die in een kalme omgeving wonen.

Volgens die studie, verschenen in Environmental Health Perspectives, leidt een toename van het nachtelijk luchtvaartlawaai met 10 decibel zowel voor mannen als voor vrouwen tot een stijging van 14 procent van het risico op hypertensie.

Maatregelen
"Het lijkt me duidelijk dat er maatregelen genomen moeten worden om het geluidsniveau van vliegtuigen te beperken, vooral 's nachts, om de gezondheid van de mensen die in de buurt van luchthavens wonen, te beschermen", aldus dokter Lars Jarup, één van de auteurs.

Volgens Jarup moet met de problematiek ook rekening gehouden worden bij projecten ter uitbreiding van luchthavens.

De onderzoekers zetten hun analyses voort om het effect van de combinatie van vervuiling en lawaai vast te stellen op het risico op hypertensie. (belga/sam)

Bron: HLN





Reactie:
Dit artikel is dan wel verschenen in een Engelstalig dagblad, toch kan je het ook opentrekken naar de luchthaven van Zaventem.

Toch heb ik mijn bedenkingen over de mensen die rond de luchthaven van Zaventem wonen en altijd maar klagen en zagen over geluidshinder…
Je gaat mij niet vertellen dat de mensen die naar een huis gaan kijken in de buurt van de luchthaven, dat die op de dag van koop en de kijkdag geen enkel vliegtuig gehoord hebben!!! Bovendien kies je bij het kopen van een huis bewust om er te wonen.
- Destijds was dat omdat de grond er goedkoper was. –

Toch zijn het die mensen, die in voorgaande jaren hun huis er gekocht hebben, die het hardst klagen. Ik vind dit schandalig. Denk vb. maar aan de 90% die er indertijd gaan wonen is (Meise), toen de luchthaven er al was!!! Dat die luchthaven in de toekomst (en nu nog) verder zou uitbreiden en dus ook de geluids’hinder’ zou toenemen, wist iedereen die zijn common sense gebruikt.

In de toekomst zou men beter vermijden dat er weer rechtspraken aangegaan worden omwille van geluidshinder, waarbij veel geld (ook belastingsgeld) verkwist wordt.
Een mogelijke oplossing zou zijn dat de mensen die rond de luchthaven gaan wonen een contract ondertekenen waarin ze alle hedendaagse en toekomstige nadelen aanvaarden en dus geen rechtspraak zullen inspannen.
Een andere mogelijke oplossing is dat de luchthaven (net zoals die van Londen) gesloten wordt tussen 23.00u en 06.00u.




Bovendien krijg ik er een hoge (stijgende) bloeddruk van als ik besef hoe die klagers zoveel jobs op de helling willen zetten. Laat de economie draaien. Er zijn zo al genoeg bedrijven die over kop gaan en mensen die op straat gezet worden. Denk daarom voor een keer eens niet aan jezelf (mensen uit de omgeving Zaventem) maar denk aan Vlaanderen / België.

Nu de vliegtuigen zijn al geluidsarmer gemaakt en bovendien is er ook een overeenkomst tussen de klagers en de regering geweest, die bepaalt dat er geen zware vliegtuigen tussen bepaalde tijdstippen mogen vliegen.
Maar… het werken aan geluidhinder vraagt tijd, en tijd / geduld hebben de meeste mensen de dag van vandaag NIET meer!