PDA

Bekijk de volledige versie : "Vergeet joggen, regelmatig rampetampen is beter"


Karolien Theys
12th February 2008, 12:32
"Vergeet je rondjes joggen of buikspieroefeningen, regelmatig vrijen is de sleutel voor een gezond leven". Met deze duidelijke aanbeveling op zijn website heeft nu ook de Britse gezondheidsdienst NHS de voordelen van seks ontdekt.

"A good bout of sexercise" of proper vertaald "een degelijke portie seks" vermindert stress, verdooft van pijn, bestrijdt slapeloosheid en vermindert het risico op een hartaanval.

"Orgasmes zorgen voor pijnstillers in het bloed, die kwaaltjes als verkoudheden verzachten en die zorgen voor de aanmaak van extra oestrogeen en testosteron. Deze hormonen houden je beendergestel en spierweefsel gezond... Als je bezorgd bent om je rimpels, orgasmes zullen helpen voorkomen dat ze dieper worden."

Klare taal van een overheidsdienst? Toch komt er wetenschappelijke kritiek. Melissa Sayer, een experte in seksuele gezondheid, stelt dat de site onbewezen voordelen aanhaalt. "Seks heeft zeker gunstige effecten op de fysieke en mentale gezondheid, maar beweren dat het de risico's op kanker of een hartaanval verlaagt, is een stap te ver".

Een stap te ver maar geen reden om het advies van de National Health Service in de wind te slaan. De site van de NHS trekt maandelijks meer dan een miljoen bezoekers. Een item over de gezondheidsvoordelen van seks, is voor een droge dienst als de NHS een beetje controversieel. "Het is niet alleen fun. Alles is gefundeerd door de wetenschap en klinisch aangetoond," aldus Ann Grain, van de HNS Direct. "We hebben het item naar voor geschoven met het oog op Valentijn, maar ik denk niet dat we het daarna nog in the picture zullen zetten". (Met dank aan Stef Berghmans)


Als we daardoor minder kans krijgen op dergelijke ziektes, dan weten we wat ons te doen staat:)!
De kritiek kan ik best begrijpen. Dat seksuele activiteiten ook goede dingen doen, daar moet je niet veel mensen van overtuigen. Toch kan onveilige seksuele activiteiten voor minder goede effecten zorgen ook é!