PDA

Bekijk de volledige versie : Vakbond dreigt met lamlegging luchthaven Zaventem


judithgielens
14th July 2005, 09:56
Vakbond dreigt met lamlegging luchthavenverkeer.Het ACV dreigt met acties op en rond de luchthaven van Zaventem. Aanleiding is de onvrede over het ontslag van een personeelslid van Fly Care. De vakbonden eisen de onmiddellijke intrekking van het ontslag, leggen ze straks de luchthaven lam.


Overleg
De vakbonden gaan eerst overleggen met de directie van Fly Care over het ontslag woensdag van Maria Vindevoghel. "Als de directie dat ontslag niet intrekt, volgen er vandaag nog acties op Zaventem", waarschuwt Joris Welters van ACV-Transcom.


Telefonisch ontslag
Maria Vindevoghel werd gisteren telefonisch ingelicht over haar ontslag bij luchtafhandelingsbedrijf Fly Care. Vindevoghel zou geschorst of ontslagen zijn wegens het niet respecteren van de veiligheidsmaatregelen. De vrouw werd bekend wegens haar vakbondsstrijd na het faillissement van Sabena.


Intrekking
De vakbonden zijn niet te spreken over de gang van zaken en eisen dat de directie op haar stappen terugkeert. ACV-Transcom wil daarom enkel vrede nemen met een onvoorwaardelijke intrekking van het ontslag. "Gebeurt dat niet, dan volgen er vandaag nog acties", besluit Welters. (belga)
HLN weblog 14/07/05 08u00



tof zeg! en net nu wij vanavond zouden vertrekken!dus laat me even lekker egoistisch doen en hopen dat die mensen niet gaan staken, anders zit bibike vanavond nog ni in spanje maar vast op een stomme luchthaven! :mad:

Barst
14th July 2005, 23:40
Kloof almaar dieper over loopbaaneinde - VBO-kopstuk boort loopbaanvereiste brugpensioen de grond in


BRUSSEL - Het VBO maakt brandhout van het voorstel van minister van Werk Freya Van den Bossche (SP.A) om brugpensioen toe te kennen na een loopbaan van veertig jaar. Maar dan wel om heel andere redenen dan de vakbonden.


HOEWEL de onderhandelingen over het loopbaaneinde officieel op een laag pitje staan, illustreren met de regelmaat van de klok verklaringen hoe de kloof tussen vakbonden en werkgevers onoverbrugbaar wordt.

Eerder kraakten de vakbonden al de werknota met 67 voorstellen over het loopbaaneinde van Freya Van den Bossche. Het ACV maakte van dertien van die voorstellen breekpunten en dreigde al met nationale stakingen in de herfst.

Een van pijlers van Van den Bossches nota is dat brugpensioen niet meer gekoppeld is aan leeftijd (nu vanaf 58 jaar) maar vanaf 2011 afhangt van de duur van de beroepsloopbaan (wellicht 40 jaar). Voor de bonden is die 40-jarige carrière een steen des aanstoots. Zij vrezen dat die nieuwe regel het brugpensioen te zeer zal beperken en vinden hem bovendien discriminerend.

Arnout De Koster, directeur van het sociaal departement van de werkgeversorganisatie VBO, zegt in een opiniebijdrage in deze krant dat met een loopbaangrens in plaats van een leeftijdsgrens net het omgekeerde dreigt van wat de regering wil bereiken: mensen langer aan het werk krijgen. ,,In plaats van de huidige lage uitstapleeftijden te verhogen worden die voor lange tijd bevroren of zelfs nog verder verlaagd'', betoogt hij, gestaafd door een rist gegevens.

Terwijl vakbonden die maatregel al te verregaand vinden, vinden de werkgevers hem vooral too little, too late. Onder leiding van Van den Bossche moet het loopbaaneindedebat in september zijn beslag krijgen. Maar niemand verwacht nog dat zij tot een akkoord komt dat verdedigd wordt door de sociale partners. De regering-Verhofstadt moet dan de kastanjes uit het vuur halen. Uitgerekend tijdens de periode dat ook een aartsmoeilijke begrotingsoefening te wachten staat.

PS-voorzitter Elio Di Rupo bestempelde het werkstuk van Van den Bossche dit weekend als ,,provocatief'' en ,,te verregaand''. Tegelijkertijd waarschuwt hij ervoor dat het voortbestaan van de federale paarse regering afhangt van het succes in het loopbaaneindedebat. ,,Verhofstadt kan zich (na DHL en B-H-V, red.) geen derde mislukking veroorloven''.

Verhofstadt beloofde al bij de regeerverklaring in oktober doorbraken in het loopbaaneindedebat. Daar is nog niets van gerealiseerd.

14/07/2005 Isabel Albers

©Copyright De Standaard