PDA

Bekijk de volledige versie : Jointrook 20 keer schadelijker dan tabaksrook


Laurianne
5th February 2008, 16:27
Minimaliseer niet en zeg dus niet het is maar een jointje!
Want dat jointje kan veel schade verrichten.

Bron:
Metro 29/01/08

Lieve De Wachter
24th February 2008, 13:12
Deze eeuw zullen een miljard mensen sterven aan de gevolgen van hun eigen en andermans rookgedrag, tenzij de overheden snel maatregelen nemen om het tabaksgebruik te ontmoedigen. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

"Tabak heeft in de 20ste eeuw wereldwijd aan 100 miljoen mensen het leven gekost. In de 21ste eeuw zullen dat er een miljard zijn als de huidige trend wordt voortgezet", aldus het rapport, dat door WHO-directeur Margaret Chan en de burgemeester van New York Michael Bloomberg werd voorgesteld.

"Als niets wordt ondernomen, zullen tussen nu en 2030 ruim acht miljoen mensen sterven aan roken, waarvan 80 procent in ontwikkelingslanden", zo valt in het rapport te lezen.

De WHO stelt een uit zes punten bestaande aanpak voor die luistert naar de naam "MPOWER". Deze strategie bestaat uit een opvolging van het tabaksgebruik en het preventiebeleid per land, de bescherming van de bevolking tegen meeroken, hulpprogramma's voor wie wil stoppen met roken, betere voorlichting over de gevaren van tabak, regels die de promotie van en de reclame voor tabak effectief verbieden en hogere tabaksaccijnzen.

Arme landen

Volgens het rapport stijgt het tabaksgebruik het sterkst in armere landen. Door de constante bevolkingsgroei en tabaksreclame komen er jaarlijks miljoenen nieuwe verslaafden bij, zo luidt het.

Bijna tweederde van alle rokers woont in tien landen: China (bijna 30 procent van het totaal), India (10 procent), Indonesië, Rusland, de VS, Japan, Brazilië, Bangladesh, Duitsland en Turkije.

Slechts 5 procent van de wereldbevolking wordt op dit moment effectief beschermd door antirookwetten.

Roken kost de wereldeconomie jaarlijks honderden miljarden euro's. Alleen al in de VS wordt het economisch verlies geschat op 92 miljard dollar per jaar.

Belga

Bron: Bodytalk

Joint misschien schadelijker dan sigaret, maar denk niet dat 'een sigaretje' geen kwaad kan!