PDA

Bekijk de volledige versie : Nieuw item voor Blunderboek?


Barst
13th July 2005, 01:14
Computersysteem justitie gecrasht, zegt CD&V - 11,5 miljoen euro betaald en geen enkel tastbaar resultaat


BRUSSEL - Het informaticasysteem van Justitie is gecrasht. Dat zegt het CD&V-kamerlid Tony Van Parys op grond van een evaluatie van de eerste test met het Feniks-computersysteem. ,,Het werkt niet'', staat in de evaluatie. De CD&V-oppositie vraagt het Rekenhof een onderzoek te verrichten naar de 11,5 miljoen euro die al voor Feniks zijn betaald, ,,zonder enig tastbaar resultaat''.


Het Feniks-project moet de dertien bestaande computersystemen van de Belgische hoven en rechtbanken met elkaar verbinden tot een eengemaakt databestand, waartoe alle magistraten en medewerkers toegang krijgen.

Begin 2008 moest de vogel uit zijn as herrijzen. Elf april dit jaar was D-day. Die dag zou het project een eerste keer worden uitgetest op de politierechtbank van Turnhout. De proef werd uitgesteld tot 29 april, en de resultaten ervan zijn ,,vernietigend'', zegt de oud-minister van Justitie Van Parys (1998-1999).

Hij steunt zich onder meer op het evaluatierapport van het Turnhoutse politieparket. Daarin staat dat het nieuwe informaticasysteem voor de hoven en rechtbanken onbetrouwbaar is, niet gebruiksvriendelijk en ook onvoldoende beveiligd. ,,Feniks kan vandaag onmogelijk operationeel worden'', luidt het.

In een verslag van de begeleidende stuurgroep, van 10 juni jongstleden, staan enkele opmerkelijke citaten. Van Parys citeert: ,,De voorzitter merkt op dat (de leverancier) Unisys al in januari bij de tests heeft gevoeld dat het niet werkte. Men wil remediëren. (...) Men zou een refoundation doen met inzet van specialisten (kosten ten laste van Unisys). Belangrijk is dat Amerika het Belgische filiaal blijft steunen en toelating verleent om een hele tijd met verlies te werken. (...) Er zal wel vertraging zijn.''

De kostprijs van Feniks is geschat op 20 miljoen euro. Vier miljoen euro ging op aan een behoefteonderzoek, dat begin 2002 van start ging. In juni, juli 2003 heeft de toenmalige minister van Justitie, Marc Verwilghen, die 'analyse' van de noden aanvaard, niettegenstaande het departement ontelbare bezwaren maakte.

Voor CD&V is Verwilghen politiek verantwoordelijk voor het debacle met Feniks. ,,In dezelfde periode van lopende zaken, in juni 2003, heeft Verwilghen een deelopdracht toevertrouwd aan het bedrijf Dolmen '', zegt Van Parys. ,,Precies omdat de beslissing in een verdachte periode viel, net voor de federale verkiezingen, heeft zijn opvolgster, Laurette Onkelinx, de toewijzing aan Dolmen vernietigd.''

,,Ook de leverancier Unisys en de directeur van de federale overheidsdienst Justitie, Alain Bourlet, dragen schuld. De leverancier is zijn contract niet nagekomen, en Bourlet heeft nagelaten toezicht uit te oefenen op de concrete uitvoering van het project.''

Unisys heeft al 11,5 miljoen euro ontvangen ,,voor geleverde prestaties''. Sinds oktober 2004 zijn alle betalingen echter opgeschort. De minister van Begroting, Johan Vande Lanotte, heeft een crisismanager aangesteld om Feniks van de dood te redden. ,,Ook de huidige minister van Justitie Onkelinx heeft vanaf oktober 2004 gedaan wat ze moest doen'', zegt Van Parys.

De federale minister van Economie, Marc Verwilghen, wilde gisteren niet reageren op de verklaringen van Van Parys. ,,Het gaat om een dossier waarvoor de minister van Justitie bevoegd is'', zei zijn woordvoerster An Cosyn. ,,Sinds juni-juli 2003 zijn twee jaar verlopen. Er is inmiddels heel wat gebeurd in dat dossier, zodat wij daarop geen commentaar kunnen geven.''


12/07/2005 Filip Verhoest

©Copyright De Standaard