PDA

Bekijk de volledige versie : Hoge kwikconcentraties gemeten boven Brussel


Hanne Vennekens
30th January 2008, 14:43
Hoge kwikconcentraties gemeten boven Brussel

In een aantal Brusselse meetstations zijn dinsdagnacht zeer hoge kwikconcentraties gemeten. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL). Het is niet duidelijk wat de oorsprong van de kwik is.

Geen ozon
IRCEL merkte dinsdagnacht aanvankelijk verhoogde ozonconcentraties op in een aantal Brusselse meetstations. "In het meetstation te Ukkel werd een piek gemeten van bijna 350 microgram per kubieke meter", aldus IRCEL. Het is volgens de instelling onmogelijk dat deze hoge piekmetingen ozon zijn. "De ozonconcentraties kunnen 's nachts en bij de huidige weersomstandigheden onmogelijk zo hoog oplopen."

Ozonmeettoestellen zijn echter zeer gevoelig voor hoge kwikconcentraties en zorgen voor "valse" ozonmetingen. "In het meetstation in het Meudonpark werden hoge kwikdampconcentraties geregistreerd. De normale kwikdampconcentraties in de buitenlucht situeren zich tussen de 2 en 6 nanogram per kubieke meter (een nanogram is een miljardste van een gram). Tussen 21.00 en 02.00 uur dinsdagnacht werden echter kwikconcentraties gemeten hoger dan 50 nanogram per kubieke meter", zegt Frans Fierens van IRCEL.

Zuiden van Brussel
"Het meettoestel in het Meudonpark bevindt zich in het noorden van Brussel. De ozonpieken in de andere meetstations werden iets vroeger geregistreerd. De windrichting was zuid tot zuid-west, wat aangeeft dat de kwikbron zich ten zuiden tot zuid-westen van Brussel moest bevinden", meent IRCEL.

De oorsprong van het kwik is nog onbekend. "Mogelijk was het afkomstig van een bedrijf. We hebben het gesignaleerd aan de Vlaamse en Waalse milieu-inspectie", aldus nog Fierens. De komende dagen zou er meer duidelijkheid moeten komen over de oorsprong van het kwik.

Kwik is een schadelijke stof, maar de concentraties die gemeten werden liggen nog onder de gevaardrempel, besluit Fierens. (belga/bdr)

bron : www.demorgen.be : http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Home/article/detail/144854/2008/01/23/Hoge-kwikconcentraties-gemeten-boven-Brussel.dhtml

Hanne Vennekens
30th January 2008, 14:44
Brussels recyclagebedrijf aan oorsprong kwikvervuiling

Een bedrijf dat batterijen recycleert ligt aan de oorsprong van de luchtvervuiling met kwik de voorbije dagen in Brussel en directe omgeving.

Het zuiveringsstation Brussel-Zuid in Vorst, op zeker ogenblik één van de verdachte bronnen, heeft niets met de zaak te maken. Dat blijkt uit de resultaten van tests die vorige vrijdag werden afgenomen. Dat heeft de Brusselse minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) vanavond bekendgemaakt.

Oude batterijen
Het bedrijf dat oude batterijen recycleert is gevestigd in Anderlecht, ten zuiden van Brussel. De naam van het bedrijf werd niet officieel bekendgemaakt. Uit goede bron wordt gesteld dat het handelt om het bedrijf FMM.

Er werden zeer hoge concentraties kwik vastgesteld: 9.300 microgram per kubieke meter aan de uitgang van de schouw. Minister Evelyne Huytebroeck benadrukt dat deze waarde niet die van de lucht in de omgeving zijn.

Terwijl normaal tussen 2 en 6 nanogram kwik per kubieke meter lucht wordt opgetekend, werden in de nacht van donderdag op vrijdag in Neder-Over-Heembeek waarden tot 996 nanogram per kubieke meter lucht vastgesteld.

Geen risico's
Gezien de beperkte duur van de blootstelling zijn er geen risico's voor de volksgezondheid, aldus nog minister Huytebroeck. Het bedrijf kreeg van de milieupolitie de betekening dat ze haar activiteiten als metaalsmelter niet mag hervatten.

De milieupolitie zal de betrokken partij afval verzegelen voor bijkomende onderzoeken. Deze materialen zullen verwijderd worden om op een adequate wijze en zonder gevaar te worden behandeld.
Het dossier is door de milieupolitie overgemaakt aan het parket.
Het zuiveringsstation Brussel-Zuid kan zijn activiteiten hervatten. (belga/sps)

bron : www.demorgen.be : http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/152257/2008/01/29/Brussels-recyclagebedrijf-aan-oorsprong-kwikvervuiling.dhtml

Hanne Vennekens
28th February 2008, 15:19
Brommers zijn vuiler dan vrachtwagens

Uit onderzoek van de Nederlandse Universiteit Utrecht blijkt dat brommers en scooters meer ultrafijnstof uitstoten dan vrachtwagens en twee keer zo veel als een gemiddelde auto.

In twaalf middelgrote steden maten de onderzoekers de uitstoot die fietsers en automobilisten te verwerken kregen. De fietser krijgt de ultrafijnstof niet alleen binnen als hij wordt gepasseerd door een brommer of vrachtwagen, maar ook als hij naast een dergelijk voertuig staat te wachten bij een stoplicht. Dan kan de concentratie in de lucht tien keer zo groot worden. Automobilisten krijgen een twee keer zo hoge concentratie van de uitstoot te verwerken, omdat zij in een afgesloten ruimte zitten en de ultrafijnstof niet verwaait. De fietsers krijgen in verhouding echter evenveel binnen, omdat ze dieper ademhalen.

"Brommers komen nu in de discussie over de uitstoot van fijn stof helemaal niet voor, terwijl ze in het middelpunt van de belangstelling zouden moeten staan", aldus de Nederlandse Fietsersbond in de Volkskrant. (anp/bf)

bron : www.demorgen.be : http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/187491/2008/02/28/Brommers-zijn-vuiler-dan-vrachtwagens.dhtml