PDA

Bekijk de volledige versie : 8.000 kandidaten in lerarendatabank


Barst
13th July 2005, 01:07
8.000 kandidaten in lerarendatabank


BRUSSEL - In de lerarendatabank van de VDAB staan bijna 8.000 cv's. Zoveel kandidaat-leerkrachten bieden zich aan in deze afgeslankte opvolger van de vervangingspool.


De minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke (SP.A), doekte de vervangingspool om budgettaire redenen op. Om de beginnende leerkrachten niet helemaal in de kou te zetten, richtte hij op de website van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) een aparte ontmoetingsplek voor kandidaten en scholen op.

Deze lerarendatabank is bijna één maand on line, en er staan al 8.000 curriculum vitae's op. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal leerkrachten dat via de vervangingspool voor de klas stond.

De scholen die bijvoorbeeld een leerkracht basisonderwijs voor het volledige volgende schooljaar zoeken, krijgen via de leerkrachtendatabank 815 geschikte kandidaten aangeboden. Licentiaten Frans zijn er voor een volledig schooljaar 52.

Via de website worden op basis van de gegevens van de kandidaat automatisch geschikte leerkrachten geselecteerd.

Het grootste verschil tussen dit interactieve systeem en de vervangingspool is de toegenomen onzekerheid.

De pool garandeerde een schooljaar lang een job in het onderwijs. De leerkrachten werden daarvoor aan een bepaalde school verbonden. Vanuit deze bronschool vertrokken zij naar andere scholen in de regio om vervangingen te doen.

Het loon van de ,,poolers'' was niet afhankelijk van het aantal vervangingen. Hun wedde was niet afhankelijk van het aantal en de duur van de vervangingen.

Precies daar knelde voor de minister van Onderwijs het schoentje. Uit de tijdsbesteding van de leerkrachten bleek dat ze maar zestig procent van hun tijd echt voor de klas stonden. De rest van de tijd hielden ze zich in stilte nuttig bezig in hun bronschool.

Vandenbroucke vond dat te weinig efficiënt en stelde voor om de pool te beperken tot de knelpuntregio's en knelpuntvakken. Maar in de onderhandeling met de onderwijsvakbonden en koepels bleek dat een te ingewikkelde regeling op te leveren. Samen beslisten ze daarom de vervangingspool helemaal af te schaffen.

De ruim 14 miljoen euro die daardoor vrijkwam, zou naar de korte vervangingen in het onderwijs gaan. Nu kunnen zieke leerkrachten pas vanaf tien dagen afwezigheid vervangen worden. Dat moet korter.

www.vdab.be/leerkrachtendatabank


12/07/2005 (pl)

©Copyright De Standaard

Barst
29th August 2005, 00:23
[FONT=Trebuchet MS]Toch nog maar eens herhalen en bovenaan zetten: 't is 't moment...[/FONT] ;)

http://www.vdab.be/leerkrachtendatabank