PDA

Bekijk de volledige versie : Het grote gevecht tegen kanker


Karolien Theys
30th January 2008, 13:37
Het grote gevecht tegen kanker
Minister Laurette Onkelinx maakt werk van nationaal kankerplan

De federale minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx (PS) wil tegen 23 maart een nationaal kankerplan klaar hebben. En het zal er een zijn dat nadien overeind blijft, belooft ze.

Als op 23 maart de federale interim-regering ophoudt te bestaan, wil Laurette Onkelinx hoe dan ook één vlag geplant hebben. Ze heeft zich één duidelijk doel gesteld: een 'nationaal' kankerplan. 'En het zal er een zijn zonder loze beloften. Waar ik na 23 maart zelf ook zal zitten, het zal uitgevoerd worden, men zal er niet meer omheen kunnen', zei ze gisteren op een persconferentie in het Bordet-instituut. Dat is een Brussels openbaar ziekenhuis dat gespecialiseerd is in kanker en dat graag de spil zou vormen van zo'n nationaal kankerplan.

Het plan moet meer geld kanaliseren naar onderzoek, naar de behandeling, opsporing en preventie van kanker en naar de begeleiding van kankerpatiënten.

Toch maakte Onkelinx gisteren de contouren van haar plan nog niet bekend. In februari organiseert ze nog een groot overleg met specialisten, waarna ze op 10 maart haar eigen conclusies en plan zal voorleggen.

Onkelinx zou niet denken aan één centraal instituut maar aan één referentiecentrum per gewest. Bordet zal er een van zijn, het UZ Leuven wordt wellicht het Vlaamse.

Uit: Het Nieuwsblad

Goed initiatief! Hopelijk gaat het ook iets opbrengen. Als tegen 2020 de kans op kanker veel groter wordt EN wetende dat tussen 35-60jaar de risicogroep is, dan moeten we maar even nadenken en dan merken we op dat we dan ook ongeveer in die leeftijdsgroep zitten. Toch eigenlijk raar dat zo'n 'kwade celletjes' tot je dood kan leiden en dat we het maar niet kunnen 'oplossen'.. Het blijft me 'verbazen'.... :confused: