PDA

Bekijk de volledige versie : Rijscholen integreren ecologisch en economisch rijden


Dieter1BASO
29th January 2008, 20:58
Rijscholen integreren ecologisch en economisch rijden


Bijna drie kwart van de erkende rijscholen in ons land gaat haar leerlingen tijdens hun opleiding leren ecologisch en economisch rijden. De technieken die de kandidaat-bestuurders onder de knie moeten krijgen, zorgen onder meer voor 10 tot 20 procent minder brandstofverbruik, maar ook een verkeersveiligere rijstijl. Verschillende actoren uit de sector ondertekenden het "Charter Eco-driving". Zo'n 75 van de in totaal 109 erkende rijscholen in België engageren zich om alle kandidaat-bestuurders een economische, milieuvriendelijke en verkeersveilige rijstijl aan te leren. Nog dit jaar krijgen alle instructeurs een opleiding eco-driving en dit jaar zullen nog zo'n 60.000 jongeren economisch en ecologisch leren rijden.

Rijstijl aanpassen
Met eco-driving leren autobestuurders hoe ze hun rijstijl kunnen aanpassen aan de moderne motortechnologie. Daardoor verbruiken ze minder, wat op zijn beurt zorgt voor minder uitstoot van schadelijke gassen. Als iedereen een ecologische rijstijl zou hanteren, zou dat leiden tot een brandstofverbruik dat 500 miljoen liter lager ligt. Eco-driving bevordert bovendien defensief rijden en dus de verkeersveiligheid. Een grote communicatiecampagne ondersteunt de actie, zodat ook kandidaat-bestuurders bereikt worden die hun rijbewijs via de vrije opleiding proberen te halen.

Praktische tips
De campagne geeft vooral praktische tips. Zo wijst ze op het nut van een correcte bandenspanning, een zo constant mogelijke snelheid, tijdig het gaspedaal loslaten en remmen op de motor. Het charter is een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu en loopt in samenwerking met Inter-Environnent Wallonie, de organisatie van erkende rijscholen Federgon, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs (GOCA) en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Zij pleiten er voor om ecologisch rijden ook verplicht op te nemen in het rijexamen en de rijopleiding.

Leterme
Federaal minister van Mobiliteit Yves Leterme (CD&V), die aanwezig was tijdens de ondertekening van het charter, zegt dat hij daarover zal overleggen met de sector. "Ik ga echter niet improviseren, zoals in het verleden teveel gebeurde", zei Leterme. (belga/adv)






Bron: www.HLN.be