PDA

Bekijk de volledige versie : Allochtonen: meer tv, minder www...


Barst
13th July 2005, 00:52
Allochtone jongeren hebben minder internet, maar meer televisie

Allochtonen gebruiken het internet vaak om contact te zoeken met het moederland.Een onderzoek van de Gentse Universiteit toont aan dat allochtone jongeren qua mediagebruik niet veel verschillen van hun autochtone leeftijdgenoten. Televisie is zowel bij Vlaamse, Marokkaanse als Turkse jongeren het populairste medium. Allochtone gezinnen beschikken minder vaak over computer en internet thuis, maar hebben dan weer meer televisietoestellen.

Het onderzoek, uitgevoerd door de vakgroep communicatiewetenschappen van de Gentse Universiteit en gepubliceerd door het Steunpunt Gelijkekansenbeleid, analyseert het mediagedrag van Turkse en Marokkaanse jongeren tussen 12 en 19 jaar. De onderzoekers bevroegen 201 Turkse en 287 Marokkaanse jongeren uit scholen met een groot aantal migrantenscholieren. In dezelfde scholen werden 116 Vlaamse klasgenoten ondervraagd als controlegroep.

Internetcafés
Uit de bevraging blijkt dat allochtone jongeren geen achterstand hebben wat het persoonlijk bezit van media op de slaapkamer betreft. Integendeel, over het algemeen hebben Turkse maar vooral Marokkaanse jongeren een grotere diversiteit aan media-apparaten in eigen bezit. De hele woning in beschouwing genomen hebben allochtonen een kleine achterstand met betrekking tot de toegang tot media. Bij de toegang tot de computer is de kloof groter, zowat 16 procent. Allochtone jongeren gebruiken dan ook vaker de computer op school of bezoeken vaker internetcafés dan hun autochtone klasgenoten.

Overvloedig televisiekijken
In alle bevraagde groepen is de televisie het populairste medium, voor het internet. Bij allochtonen en vooral bij Marokkanen is de voorkeur voor televisie nog groter dan bij Vlaamse jongeren. Ouders hebben wel vaak kritiek op het overvloedig televisiekijken van hun kinderen. In de studie geven meer allochtone jongeren dan Vlaamse jongeren te kennen dat ze daarover opmerkingen van hun ouders krijgen.

Turks aanbod groter
Bijna de helft van de Turkse jongeren verkiest de televisie- en radioprogramma's uit het land van herkomst. Slechts één op vier kijkt of luistert liever naar de Belgische zenders. Bij de Marokkaanse jongeren is dat omgekeerd: zij maken liever gebruik van Belgische media. Het verschil tussen beide groepen zou te maken hebben met het feit dat het aanbod aan Turkse media in Vlaanderen groter is en dat de Marokkaanse media in het standaard Marokkaans-Arabisch uitzenden, een taal die velen hier niet begrijpen vanwege hun berberse origine.

Chatsessies
In vergelijking met autochtone jongeren gebruiken allochtonen vaker het internet voor chatsessies en nieuwsgroepen. Ze gebruiken het internet vaak voor interactie met mensen uit hun moederland. Allochtonen zoeken ook meer informatie over godsdienst, kunst en cultuur. Alle groepen schatten het belang van de computer hoog in, maar allochtonen zijn iets negatiever ingesteld over de werking van dit medium. Een groot deel van hen vinden werken met de computer moeilijk of remmend voor het eigen denkproces.


Weblog HLN, 12/07/05 20u31