PDA

Bekijk de volledige versie : lichaamsbeweging doet je goed!


Dieter1BASO
29th January 2008, 19:41
Lichaamsbeweging verlaagt sterfterisico
Wie minstens drie uur per week matig actief is, verkleint het sterfterisico met 27 procent. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek bij meer dan 250.000 Amerikanen van wie de overlevingskansen werden vergeleken in functie van de lichamelijke activiteit. De resultaten werden een tijd geleden gepubliceerd in het vakblad Archives of Internal Medicine en staan samengevat in Bodytalk.

Nooit te oud
Het maakt geen verschil in sterfterisico of je zes dagen per week 30 minuten matig actief bent of drie keer per week 20 minuten intensief sport. Je bent ook nooit te oud om actief te worden. Zelfs een omschakeling op je 50ste naar een actieve levensstijl levert belangrijke gezondheidsvoordelen op.

Uit andere gegevens blijkt dat de conditie van een goed getrainde zestiger vergelijkbaar is met die van een sedentaire tiener en die van een sportieve tachtiger met die van een sedentaire vijftiger. (belga/bf)

_________________________________________________________________
Dit vraagt even een reactie...

Het is ons allemaal bekend dat door de ontwikkeling van machines, het gebruik van auto's en PC, videogames, Tv mensen steeds minder hun spieren gaan trainen en een steeds ongezonder leven gaan leiden, omdat ze onvoldoende lichaamsbeweging hebben. Als we hierbij de dramatische toestand van het milieu bijrekenen en de klassieke voeding, hoeven we ons dan ook niet te verwonderen dat de gezondheid van de bevolking drastisch achteruitgaat.
Bovendien heeft een amerikaans onderzoek ook uitgewezen dat regelmatige lichaamsbeweging een gunstige invloed heeft bij tal van ziektes en kwalen. (o.a. bij astma, constipatie, osteoporose, verzakking van organen, voorjaarsmoeheid, verslavingen, depressie, stress- en zenuwproblemen, zwak immuunsysteem, slaapproblemen, schildklierproblemen,… )
Het is vooral goed ter preventie van hart- en vaatziekten, ouderdomsverschijnselen, overgewicht, rugklachten en ter verbetering van de ademhaling. Uit recent onderzoek blijkt dat de kans op borstkanker, bij vrouwen, verminderd naarmate men meer aan sport doet.

Wat ik maar wil zeggen is dat sporten van uitermate groot belang is, wil je een strak, afgetraind en gezond lichaam behouden. Toch wil ik niet zeggen dat iedereen intensief aan sport moet gaan doen, want daar hebben we in onze hedendaagse maatschappij (en bij ons op school) spijtig genoeg geen tijd voor.