PDA

Bekijk de volledige versie : Dominicanen laten zich muilkorven door Rome


Barst
29th January 2008, 16:32
Dominicanen laten zich muilkorven door Rome


Amsterdam – De Nederlandse dominicanen hebben een zwijgplicht opgelegd gekregen. Ze mogen niets meer zeggen over een discussienota over het kerkelijk ambt. De top in Rome dreigt met straffen.


Vandaag of morgen ontvangen alle Nederlandse parochies een brochure van de internationale top van de dominicanen. Het uit het Frans vertaalde stuk is een reactie op het boekje ’Kerk en ambt’ van de Nederlandse dominicanen; die bepleitten een debat over het priesterschap dat opengesteld zou moeten worden voor vrouwen en niet-celibatairen.

De discussie daarover is gesmoord vanuit Rome. „Dat gaat op z’n Vaticaans”, zegt woordvoerder Arjen Broers, „met een dringend verzoek om niet meer over Kerk en Ambt te spreken. Ja, dat is een spreekverbod. En ja, dat heeft het Nederlandse bestuur geaccepteerd.”

Betekent dat dat paters dominicanen zich terugtrekken uit al aangekondigde debatten over het document? Broers: „Niet meedoen aan debatten, dat past niet bij de Nederlandse cultuur. Ze zullen wel mee blijven doen, denk ik.”

Broers ziet de ironie van de kwestie wel in: je start een debat en wordt daarvoor gestraft met een spreekverbod. „Het ging óns om zorgen over het priestertekort en het loopt uit op een zwijgplicht. Het blijkt om macht te gaan.”

De tegenbrochure is in houterig en onnodig moeilijk Nederlands vertaald. „Maar zelfs daar mochten we niets aan doen”, aldus Broers. „Relaties zijn nu verstoord en verkild.”

Dat is af te lezen aan de tekst uit Rome. Magister Carlos A. Azpiroz Costa keert zich hard tegen zijn Nederlandse broeders; die zijn tegen de ’constante en authentische traditie van de katholieke kerk’ en hadden nooit mogen oproepen ’tot een pastorale actie die ingaat tegen de praktijk van de kerk’.

In ’Gewijde ambten en eucharistie’ laat de Romeinse leiding geen spaan heel van ’Kerk en ambt’. Ze dreigt met maatregelen tegen de Nederlandse predikbroeders; van het Nederlandse bestuur wordt geëist dat het spijt betuigt over het schrijven en verspreiden van een tekst die tegen de leer van de kerk indruist. Doe het dat niet, dan ’kan dat niet zonder gevolg blijven’.


Trouw, 29-01-2008