PDA

Bekijk de volledige versie : België is niet milieuvriendelijk


Lieve De Wachter
28th January 2008, 12:49
België is niet milieuvriendelijk

Hoe milieuvriendelijk is een bepaald land eigenlijk? België doet het in elk geval uitermate slecht, blijkt uit een nieuwe internationale rangschikking. Ons land bengelt aan de staart van het Europese peloton.

Europese landen behalen over het algemeen nochtans een goede ecoscore, zegt het rapport waar vandaag The Herald Tribune mee uitpakt. Het waren onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten van Yale en Columbia die de ranglijst hebben samengesteld. De groene prestaties van 149 landen wereldwijd werden berekend op basis van een 25-tal parameters, waaronder de uitstoot van broeikasgassen, luchtvervuiling, afvalverwerking, en landbouwbeleid.

In de groep van de Europese landen blijft België beroerd presteren, zegt Daniel Esty. Hij is hoofdauteur van het rapport, en directeur van het Yale Center for Environmental Law and Policy. Hij beschrijft ons land als zwaar geïndustrialiseerd en 'verscheurd door eeuwenoude conflicten tussen de bevolkingsgroepen'. België komt op de 57e plaats te staan van alle 149 landen die onderzocht werden.

Het valt de auteurs van het rapport op dat rijke landen doorgaans goed presteren op het vlak van afvalverwerking, de kwaliteit van de lucht binnenshuis, en de bestrijding van ziektes. Anderzijds doen ze het slecht wat hun uitstoot van broeikasgassen en hun landbouwbeleid betreft. In dat verband valt het op dat er in de groep die beter scoort dan België slechts tien landen zijn met een hoger bruto binnenlands product (per hoofd) dan ons land.

Zwitserland nummer één
Het nieuwe rapport is de vierde en meest verfijnde versie van een serie soortgelijke rangschikkingen, waarmee begonnen werd in 2002. In de jongste versie werd meer dan vroeger aandacht geschonken aan klimaatverandering. Het is Zwitserland dat dit keer de lijst aanvoert, gevolgd door Scandinavische landen als Zweden, Noorwegen en Finland.

Bij de beste groenen zitten ook Oostenrijk, Frankrijk, Letland en Nieuw-Zeeland. Goede punten dus voor het Europese continent. De Zwitserse economie bijvoorbeeld is uiterst efficiënt als het over de uitstoot van broeikasgassen gaat. Stroom wordt er namelijk grotendeels opgewekt via waterkracht, en een goed doordacht transportsysteem beperkt het aantal wagens en vrachtwagens in het land.

VS beter dan België :shocked:
De 149 landen op de lijst werden onderverdeeld in groepen met economische of geografische overeenkomsten. In de groep van 's werelds belangrijkste industrielanden, waaronder ook Rusland, staan de Verenigde Staten op de laatste plaats. In de volledige lijst scoren de VS wél beter dan België, want ze staan op nummer 39. Nochtans, zeggen de onderzoekers, doet Amerika het slecht met zijn uitstoot van broeikasgassen. Er heerst ook een algemeen verspreid smogprobleem. En het meetsysteem voor regionale smogwaarden is ongeveer het slechtste ter wereld.

De VS hebben evenwel grootse plannen om hun ozonprobleem in te dijken de komende tien jaar. De grote uitstoot van CO2 echter is logisch, zegt de milieuafdeling van het Witte Huis, gezien het economisch gewicht van de VS. Ook opvallend: op het vlak van klimaatverandering scoren India, China en Australië slechter dan de VS.

In de groep landen uit de Stille Oceaan zijn het Nieuw-Zeeland en Japan die het peloton aanvoeren. Kroatië en Albanië zijn de beste leerlingen bij de Oost- en Centraal-Europese landen. Op het Amerikaanse continent zijn Costa Rica, Colombia en Canada het meest milieuvriendelijk. Landen als Mexico, de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Korea hebben de onderzoekers van Yale en Columbia al gevraagd hoe ze hun groene prestaties kunnen verbeteren.

Bron: http://www.knack.be/nieuws/belgie/belgie-is-niet-milieuvriendelijk/site72-section24-article11967.html