PDA

Bekijk de volledige versie : Turkse deal rond hoofddoek


Barst
26th January 2008, 17:01
Turkse deal rond hoofddoek


ANKARA - Door een ongewone politieke coalitie wordt de hoofddoek op universiteiten binnenkort toegelaten.


Meisjes die een hoofddoek dragen, mogen onder geen beding lessen volgen aan de universiteit. Om dit verbod te omzeilen, deden sommige meisjes pruiken op. Maar de meesten bleven thuis.

Het weren van hoofddoeken op de universiteiten werd door de seculiere republikeinen beschouwd als één van de forten in de strijd tegen het islamisme. Door de harde houding van deze republikeinen, de universiteitsbonzen en de rechters was de moslim-democratische AKP er niet in geslaagd dit verbod op te heffen, ondanks haar grote meerderheid in het parlement.

Vroegere pogingen om de wet te wijzigen, waren spaak gelopen, omdat het dragen van de hoofddoek op de universiteit volgens de hoogste rechters in strijd was met de grondwet. Volgens hen droegen de meisjes de hoofddoeken om uiting te geven aan de strijd tegen het seculiere systeem. En in de grondwet staat dat het seculiere systeem beschermd moet worden.

Maar vorige week kwam een verrassende wending in de kwestie. De derde grootste partij in het parlement, de ultranationalistische Partij van Nationalistische Beweging (MHP), verklaarde dat ze de krachten wilde bundelen met de AKP om dit probleem de wereld uit te helpen. De twee partijen hebben genoeg stemmen in het parlement om de grondwet te veranderen.

De AKP liet de kans niet onbenut. Vertegenwoordigers van de twee partijen kwamen gisteren bij elkaar en besloten om de artikels 10 en 42 van de grondwet te wijzigen. In de nieuwe tekst zal zeer duidelijk staan dat de burgers niet van de universiteiten geweerd kunnen worden vanwege hun kledij.

De MHP, die ook bekendstaat als de Grijze Wolvenpartij, zette deze omstreden stap vanwege de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. In de Turkse pers zei de MHP-leider Devlet Bahceli: 'We moeten voorkomen dat de AKP verkiezing op verkiezing wint vanwege dit soort kwesties. De partij van premier Erdogan maakt misbruik van de religieuze gevoelens van de kiezers door te zeggen dat ze tegen het verbod is, maar tegengewerkt worden door de andere partijen. Nu gaan we meewerken aan het opheffen van de hoofddoekenkwestie. Zo nemen we de AKP'ers hun grootste verkiezingstroef uit handen.'

Met het akkoord tussen de regerende AKP en de oppositiepartij MHP lijkt een einde te zullen komen aan een gevoelige kwestie in Turkije. De eerste reactie uit het kamp van de republikeinen kwam van de vice-voorzitter van de republikeinse CHP. 'Ze hoeven niet zo slinks te doen', zei Hakki Suna Okay. 'Ik stel hen voor te proberen om het hele seculiere systeem op te heffen. Als ze daar moedig genoeg voor zijn, natuurlijk.'

Vorige week, toen naar buiten kwam dat de MHP samen ging werken met de AKP, had ook Abdurrahman Yalcinkaya zijn mening al gegeven als voorzitter van de Hoge Raad, de hoogste rechtbank in Turkije. Hij stuurde een tekst naar de persbureaus waarin stond dat de opheffing van het hoofddoekenverbod zou resulteren in rellen tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Nu gaan de twee partijen de grondwet wijzigen om meisjes met hoofddoek toch lessen aan de universiteit te laten volgen.

Het is echter nog de vraag of dat zal volstaan om de Turkse meisjesstudenten met hoofddoek in de leslokalen te krijgen. Want rechters van het Grondwettelijk Hof hebben vaak genoeg laten zien dat ze heel ver kunnen gaan in het interpreteren van de grondwettelijke teksten, om de AKP dwars te zitten.


DS, 26-01-2008 (Erdal Balci)