PDA

Bekijk de volledige versie : Drie producten per dag uit rekken gehaald


Barst
26th January 2008, 04:01
Drie producten per dag uit rekken gehaald


BRUSSEL - Vier op de tien voedingswaren die Test Aankoop vorig jaar heeft onderzocht, zijn van middelmatige tot slechte kwaliteit. 'Dat moet veel beter', zegt consumentenvoorlichter Ivo Mechels.


We werken met zijn allen jaarlijks gemiddeld 1.300 kilogram eetwaren naar binnen. Maar de kwaliteit van onze voeding laat soms nog te wensen over, ondanks de controles die bijvoorbeeld het Voedselagentschap uitvoert.

Vorig jaar liet het agentschap 39producten van de markt halen, omdat ze niet voldeden aan de eisen op het gebied van voedselveiligheid of -kwaliteit. Dat is drie producten per dag die worden teruggeroepen.

Ook Test Aankoop onderwierp in 2007 684 voedingsmiddelen aan een analyse. Vier op de tien producten waren volgens deze steekproef van middelmatige tot slechte kwaliteit.

'Je gaat er niet dood van als je deze voedingsmiddelen eet. Maar je kunt er wel ziek van worden', zegt Ivo Mechels van de consumentenvereniging. 'En er zijn ook de gevolgen op de lange termijn. In sommige producten, zoals frisdranken, hebben we benzeen teruggevonden, een kankerverwekkende stof.'

Fruit en groenten: meer dan een kwart van de stalen bevatte concentraties pesticiden die boven of rond het wettelijk toegelaten gehalte lagen. De aanwezigheid van pesticiden in groenten en fruit is een oud zeer en heeft te maken met het overmatig gebruik ervan in de landbouw.

Volgens Test Aankoop zijn de Europese regels hierover nog onvoldoende streng.

Frisdranken: deze producten bevatten niet alleen vitamine C, maar vaak ook het bewaarmiddel benzoëzuur. De combinatie hiervan en het feit dat frisdranken in plastic flessen verpakt zitten en aan het licht zijn blootgesteld, kunnen het kankerverwekkende benzeen produceren.

'De fabrikanten hebben ons beloofd dat ze hun productieprocessen zullen aanpassen, zodat hieraan verholpen is', zegt Ivo Mechels. 'Maar de overheid moet ingrijpen en via een wet de fabrikanten daartoe verplichten. De wetgever is vaak niet mee met zijn tijd, stellen we vast. Met onze voedselveiligheid moeten we niet te laks omspringen. Zo bevatten rode Bordeauxwijnen nog te veel zwaveldioxide (een bewaarstof) en sorbinezuur (een gistwerend middel).'

Snoepgoed: van de vijftig onderzochte stalen bevatten er maar zes geen enkele kunstmatige kleurstof. Vier stalen overschreden de wettelijk toegestane gehaltes, die al niet erg streng zijn.

Ook in 23 van de 43 geanalyseerde monsters marsepein zat een te grote concentratie sorbinezuur, terwijl dit gistwerende middel in marsepein geen enkel nut heeft.

Gekookte ham: de hoeveelheid additieven (nitrieten, nitraten en fosfaten) in dit product blijft abnormaal hoog, terwijl die toegevoegde stoffen enkel dienen om water te binden en kunstmatig het gewicht van de ham op te drijven.

Versheid: vier stalen asperges op de tien waren niet vers. Zelfs tijdens het aspergeseizoen stelden zich op dat vlak moeilijkheden. Een kwart van de onderzochte stalen olijfolie stelde inzake versheid en smaak of geur teleur. De goedkoopste olie doorstond daarentegen de vergelijking met de duurdere producten.

Eieren, oesters: als het goed is, zegt Test Aankoop het ook. De verpletterende meerderheid van de eieren was van goede tot zeer goede kwaliteit, zelfs de goedkoopste.

Ook de versheid en hygiëne van oesters zijn goed, ongeacht de prijscategorie.

www.test-aankoop.be

www.dieetteam.be


DS, 26-01-2008 (Filip Verhoest)