PDA

Bekijk de volledige versie : Drie gewoontemisdadigers


Barst
22nd January 2008, 17:50
Drie gewoontemisdadigers


De drie verdachten van de schietpartij in Lot waarbij agente Kitty Van Nieuwenhuysen gedood werd en haar collega Peter Van Stalle en burger Ismaël Saccoor zwaargewond raakten, zijn zware gewoontecriminelen. Na elke nieuwe veroordeling begonnen ze gewoon opnieuw met overvallen plegen. De vraag rijst of het nog wel zin heeft dergelijke onverbeterlijke criminelen vervroegd vrij te laten. De drie verdachten ontkennen dat ze iets met de schietpartij in Lot te maken hebben, net zoals ze bij hun vroegere misdrijven hebben gedaan.


Noureddine Cheikhni (30), 5 veroordelingen, 31 feiten

Maakte op zijn 19de kennis met de gevangenis en werd tussen juli 1996 en mei 2001 verscheidene keren opgepakt, voornamelijk voor het plegen van diefstallen met geweld of braak, verboden wapendracht en heling. Hij pleegde in zijn criminele carrière 31 gekende feiten.

Zwaarste feit: een overval op De Post in Lodelinsart in 1999 in het gezelschap van Galip Kurum en nog twee andere medeplichtigen. De bende gebruikte machinegeweren bij de aanval, droeg bivakmutsen en kogelvrije vesten. Na de overval reden ze in een gestolen Mercedes in op een politieversperring. Ze werden opgepakt nadat Kurum gewond raakte bij de schietpartij.

Veroordelingen: Nourredine Cheikhni werd al vijf keer veroordeeld. Zes maanden met uitstel voor diefstal in 1998, vier maanden met uitstel voor heling in 2001, zes jaar voor de overval in Lodelinsart in 2002, 18 maanden voor vereniging van misdadigers in 2004. Totaal: acht jaar en vier maanden.

Vrijgelaten op 4september 2006. Hij kwam vrij onder voorwaarden, met negatief advies van het parket-generaal van Bergen. Het parket noemde hem een gewoontemisdadiger waarvan de kans op hervallen groot was. De administratie van Justitie gaf toch een positief advies. De commissie VI liet hem vrij onder voorwaarden.

Die voorwaarden waren: geen contact hebben met ex-gedetineerden of medeplichtigen en geen wapens bezitten. Het lijkt er sterk op dat hij zich niet aan de voorwaarden heeft gehouden.

Strafeinde op 17 oktober 2010. Net als zijn spitsbroeder Galip Kurum kwam Cheikhni vrij nadat hij ongeveer de helft van zijn straf had uitgezeten. Hij had dus op het moment van de feiten nog in de cel kunnen zitten.

Nourredine Cheikni ontkende elke betrokkenheid bij de feiten van Lot/Beersel. Zijn DNA werd teruggevonden in de auto waarmee de gangsters ter plaatse kwamen, maar hij verklaarde dat hij die auto niet kent en nog nooit in Lot/Beersel is geweest.

Hij reisde meteen na de feiten af naar Marokko, maar volgens hem is dat gewoon toeval. Net zoals Kurum heeft Cheikhni ook bij al zijn vorige misdrijven altijd alles ontkend.


Hassan Iasir (31), drie keer veroordeeld, 42 feiten

Geboren op 12december 1976 in Auvelais, Belg van Marokkaanse afkomst uit Jemeppe-sur-Sambre.

Maakte op zijn 20ste kennis met de gevangenis en werd tussen eind 1996 en maart 2007 verscheidene keren opgepakt voor diefstallen met geweld (gewapende overvallen) en heling, oplichting en witwassing. Pleegde in totaal 42 gekende criminele feiten.

Zwaarste feit vóór 4 december 2007: met drie medeplichtigen werd hij verdacht van een gewapende overval in oktober 2000 op een Dexia-bank in het Waals-Brabantse Chastre. De bende nam er een gijzelaar mee. Iasir was op dat ogenblik voorwaardelijk vrij. Hij zat een straf van vijf jaar uit voor verschillende gewapende overvallen.

Iasir had geluk: de raadkamer besliste in 2001 dat er fouten zijn gebeurd bij zijn doorverwijzing naar de rechtbank voor de zaak van Chastre.

In maart 2002 werd hij voor de correctionele rechtbank van Nijvel ook nog eens vrijgesproken wegens twijfel. Zijn twee kompanen werden wel veroordeeld.

Veroordelingen: vijf jaar voor diefstallen met geweld in 1998, drie maanden voor schriftvervalsing in 1999, 200werkuren voor kleine feiten in 2006.

Strafeinde op 26 oktober 2001. Iasir is dus - in tegenstelling tot zijn kompanen - niet voorwaardelijk vrijgelaten.

Dat betekent echter niet dat hij sinds 2001 op het juiste pad is. Integendeel, hij werd in juni en september van dit jaar opnieuw twee keer aangehouden, respectievelijk wegens diefstallen met geweld en diefstal met braak in een huis in Vorst.

De laatste keer werd hij aangehouden op 30 september 2007. Hij zat drie weken in voorhechtenis, tot 20 oktober van vorig jaar. Veel invloed hadden de drie weken voorhechtenis niet op Iasir. Anderhalve maand na zijn vrijlating werd Kitty Van Nieuwenhuysen neergeschoten en raakten haar partner Peter Van Stalle en Ismaël Saccoor zwaargewond.

Hassan Iasir ontkent alles. De speurders vonden zijn DNA in de gestolen Volvo waarmee de gangsters die fatale nacht naar Lot kwamen.

Iasir ontkende tijdens zijn ondervraging zondag echter dat hij ooit in de Volvo gezeten heeft. Hij vluchtte meteen na de dood van Kitty naar Marokko. 'Toeval', zegt Iasir. Hij kwam pas vorige zaterdag terug.


Galip Kurum (29), vier keer veroordeeld, 39 feiten

Geboren op 19 mei 1978 in Charleroi, heeft de Turkse nationaliteit, woont in Charleroi. Maakte op zijn 20ste kennis met de gevangenis en werd tussen februari 1998 en december 2006 verscheidene keren opgepakt in het kader van drugsdossiers en gewapende overvallen. Pleegde in totaal 39 gekende criminele feiten.

Zwaarste feit: samen met Cheikhni en twee andere medeplichtigen overviel hij op 7april 1999 het postkantoor van Lodelinsart (buit: minder dan 250euro). Kurum kreeg bij die overval een kogel in de rug na een schietpartij met de politie. Sindsdien loopt hij met een stok en is hij officieel invalide. Dat betekent dat hij een uitkering krijgt en niet meer kan werken. Maar hij blijft wel criminele feiten plegen.

In 2004 liep hij samen met zijn kompaan Cheikhni tegen de lamp voor een zwendel in luxewagens, waarbij ze twee Ferrari's probeerden te stelen. Ze werden opgepakt na een undercoveroperatie van de politie.

Veroordelingen: Kurum kreeg in totaal 30 maanden voor twee zaken van drugshandel , zes jaar voor de postoverval in 2002, twee jaar voor bendevorming in 2004, naar aanleiding van de zwendel met Ferrari's. Totaal: tien jaar en zes maanden.

Vrijgelaten op 13 december 2006. Hij kwam vrij onder voorwaarden, met negatief advies van het parket-generaal van Bergen. Het parket noemde Kurum een gewoontemisdadiger waarvoor de kans op hervallen (te) groot was. De administratie Justitie gaf toch een positief advies.

De voorwaarden waar Kurum zich moest aan houden waren: geen nieuwe feiten plegen, geen contact hebben met gedetineerden, ex-gedetineerden en ex-medeplichtigen, geen wapens bezitten en de contacten in het drugsmilieu mijden. Het lijkt er sterk op dat Kurum de voorbije maanden al die voorwaarden heeft geschonden.

Strafeinde op 27 juli 2010. Als Kurum heel zijn straf zou uitgezeten hebben, dan zat hij vandaag nog in de cel. Hij mocht normaal pas op 27 juli 2010 vrijkomen en zat dus net de helft van zijn straf uit.

Galip Kurum ontkent elke betrokkenheid bij de overval in Lot. Zijn DNA werd in de Volvo gevonden waar de gangsters mee ter plaatse kwamen maar hij zegt dat hij de Volvo nooit gezien heeft.

Hij reisde meteen na de feiten af naar Turkije. Maar volgens hem moeten de speurders daar niets achter zoeken en is dat gewoon toeval. Hij werd aangehouden en zit samen met zijn twee kompanen in de gevangenis van Brugge.


DS, 22-01-2008 (me)