PDA

Bekijk de volledige versie : Milieu interesseert autosector niet


Barst
21st January 2008, 15:06
Milieu interesseert autosector niet


BRUSSEL - De verkopers op het autosalon zijn niet in milieu geïnteresseerd en de informatie die ze geven, is vaak verkeerd.


De milieuorganisatie WWF stuurde anonieme geïnteresseerden naar het autosalon om na te gaan hoe groen dat is. De mysterieshoppers deden 31 stands aan. Maar één op de acht vermeldde spontaan milieuaspecten. Toen de shoppers er expliciet naar vroegen, kregen ze onder meer te horen: 'Och, alle auto's verbruiken tegenwoordig weinig', of: 'We hebben een auto op bio-ethanol, maar door de schuld van de overheid zijn daar nog te weinig tankstations voor'.

Slechts één op de vier verkopers wist dat de federale overheid een premie geeft bij de aankoop van een wagen met een lage CO2-uitstoot. Maar één op de zeven vermeldde de premie bij aankoop van een roetfilter. Eén op de acht wist dat de Waalse overheid een premie geeft als je je oude wagen vervangt door een nieuwe met een lagere CO2-uitstoot.

Positief is wel dat alle 31 merken de wettelijke verplichtingen over publicatie van milieu-informatie naleven. Slechts bij één op de drie is milieu ook een centraal thema en staan er duidelijk milieuvriendelijke voertuigen, vaak prototypes. Meer dan een derde van de merken promoot wagens met een verbruik van meer dan 200 gram CO2/km. Dat is meer dan van de EU wettelijk mag.


DS, 21-01-2008 (ig)