PDA

Bekijk de volledige versie : Vakbond steunt nieuw Antwerps afvalplan


Hanne Vennekens
18th January 2008, 15:30
18/01 Vakbond steunt nieuw Antwerps afvalplan
Het nieuwe ophaalplan voor huisvuil van de stad Antwerpen kan op de steun rekenen van de socialistische vakbond. Dat zegt ACOD-voorman Hubert Euler.

Door de nieuwe aanpak, waarbij eerst alle zakken gecontroleerd worden op juistheid van inhoud alvorens ze opgehaald worden, groeit de invulling van het personeel bij stadsreiniging van 80 tot 100 percent.

Alle beschikbare werknemers hebben dus gegarandeerd werk. De ACOD plaatst wel kanttekeningen bij het vernieuwde huisvuilakkoord van het stadsbestuur. Zo zal de vakbond de dienstverlening op piekmomenten en de effectieve inning van de boetes voor foute inhoud van vuilniszakken van dichtbij opvolgen.

Sinds deze week haalt de stad Antwerpen het huisvuil anders op. Voortaan zullen beëdigde ambtenaren eerst de zakken op inhoud controleren, en bij vaststelling van fouten boetes uitschrijven. Als die controles gedaan zijn, komen de vuilniswagens de straat ingereden en halen ze alles op wat dan nog op straat staat.

Bedoeling is om de Antwerpse stoepen zo altijd volledig schoon te houden, zonder dat er fout huisvuil blijft staan omdat de vuilnismannen het niet mogen meenemen. Bij vaststelling van overtredingen qua huisvuil kunnen de ambtenaren aan de hand van speciale onderzoekstechnieken de eigenaar van de zak opsporen en beboeten tot 350 euro per overtreding.

Omdat door deze nieuwe methode iedereen bij stadsreiniging zeker werk heeft, is alvast de ACOD tevreden. Ze zijn wel niet akkoord met de plannen van de stad om tijdens piekmomenten extern personeel in te zetten. Daarnaast houdt voorman Hubert Euler zijn hart vast over de effectiviteit van de huisvuilcontroles. "Ik hoop dat de boetes ook daadwerkelijk uitgeschreven worden, anders draait men de klok tien jaar terug en krijgen we een explosie van sluikstorten in Antwerpen".

De vakbonden zullen vanaf nu elke twee weken samen zitten met het stadsbestuur om het nieuwe ophaalproject te evalueren. Bij problemen wil de ACOD kort op de bal spelen voor eventuele aanpassingen.

bron : www.gva.be : http://www.gva.be/Antwerpen/2000/artikel.asp?art={82243B74-D6CB-4D11-AC34-7FBF6CFF7F53}