PDA

Bekijk de volledige versie : Aantal Down-kinderen neemt toe


wim leenaerts
18th January 2008, 09:51
Aantal Down-kinderen neemt toe
Anders dan verwacht, worden in Nederland anderhalf keer zoveel kinderen met het Down-syndroom geboren dan ongeveer twintig jaar geleden. Dat zei Michel Weijerman, coördinator van de Down-poli van het VU Medisch Centrum in Amsterdam donderdag in het actualiteitenprogramma Netwerk. Weijerman deed onderzoek naar het onderwerp.

"Er was altijd gedacht dat er een tendens van daling was, maar er is een behoorlijke stijging, anderhalf keer zoveel", aldus Weijerman. Zijn onderzoek wordt deze maand gepubliceerd in het internationale vakblad The Journal of Pediatrics.

Kinderen op late leeftijd
Er zijn volgens Weijerman twee oorzaken voor de toename. "Vrouwen krijgen op hogere leeftijd kinderen. De andere reden is dat deze vrouwen vaak weloverwogen afzien van prenataal testen."

Weijerman heeft met zijn landelijk onderzoek vastgesteld dat in 2003 in totaal 322 baby's met het Down-syndroom geboren werden. Dat is zestien op de 10.000 baby's. Twintig jaar geleden lag het aantal baby's met het Syndroom van Down op tien per 10.000. (anp/mvl)

Bron: www.demorgen.be, 18/01/08