PDA

Bekijk de volledige versie : De dag dat de dollar valt


Barst
14th January 2008, 18:21
De dag dat de dollar valt

MA 14-01-2008 - 20.50 - Nederland 2 / DI 15-01-2008 - 15.05 - Nederland 2


Zo bont als de mensen achter Bye Bye Belgium maakten Maarten Schinkel en de andere medewerkers van De dag dat de dollar valt het twee jaar geleden toch niet.


De financieel-economisch redacteur van NRC Handelsblad bedacht toen wel een rampscenario waarin de dollar op een dag de dieperik inging, maar hij was ook zo vriendelijk de kijkers te waarschuwen dat het slechts fictie was. "We wilden zeker geen paniek zaaien", vertelt Schinkel. "Al geeft de update die we nu uitzenden ons deels gelijk."

"Het scenario dat we in 2005 bedachten, was in onze ogen absoluut niet realistisch", legt Schinkel uit. "Het uitgangspunt was dat op een dag bij de opening van de beurzen in Azië massaal dollars worden verkocht.

In amper 24 uur tijd zakt de Amerikaanse munt helemaal weg en ontstaat er een globale economische en politieke crisis: de Arabische landen willen plots euro's voor hun olie, de Amerikanen worden erg kwaad en aan het eind van de dag - en dus van onze docu - zie je hoe een vrouw haar taxi betaalt met drie pakjes sigaretten omdat het vertrouwen in geld helemaal zoek is."

"Dat lijkt allemaal heel extreem. En toch: ik vind het grappig en angstaanjagend tegelijk dat we nu moeten vaststellen dat ons scenario zich eigenlijk aan het voltrekken is. De euro staat nu op 1,45 dollar, zowat de koers van halfweg onze fictieve dag. Bovendien zie je dat de Amerikanen protectionisme heel belangrijk gaan vinden en dat de kredietcrisis op de financiële markt het voorbije jaar is opgelaaid. Alleen gebeurt dat allemaal aan een veel rustiger tempo, zodat mensen de urgentie ervan niet inzien."

"Natuurlijk zorgt dat er ook voor dat de situatie zich deels normaliseert, maar het gaat toch ver. Twee jaar is lang en toch zie je dat de problemen nu nog steeds dezelfde zijn. Of ons scenario werkelijkheid kán worden, weet ik niet. Valutakoersen zijn nu eenmaal niet te voorspellen. Je kan maar beter het zekere voor het onzekere nemen: zoals het bejaarde koppel dat ons na de eerste uitzending liet weten dat ze toch maar even aan de geldautomaat waren gaan proberen of er nog briefjes uitkwamen."


Blog Knack, 14-01-2008 (B.D.C.)