PDA

Bekijk de volledige versie : Europa heeft Blair nodig, zegt Sarkozy


Barst
14th January 2008, 18:03
Europa heeft Blair nodig, zegt Sarkozy


Parijs, 14 jan. Nicolas Sarkozy was er wel, maar dit keer was de Franse president eens niet de ster op de bijeenkomst van zijn eigen partij, de UMP. De hoofdrol bij Frans rechts was dit weekeinde gereserveerd voor de Britse centrum-linkse ex-premier Tony Blair.In het Frans hield Blair een toespraak die van alles tegelijk was. Een lesje én een sympathiebetuiging voor de Franse socialisten, nog altijd zijn „politieke familie”, zei Blair. Hij grapte erbij dat hij als Labour-politicus in de Verenigde Staten democraat zou zijn en in Frankrijk waarschijnlijk lid van Sarkozy’s regering. Sarkozy heeft zeven linkse ministers opgenomen in zijn centrum-rechtse regering.


Blair complimenteerde de voldaan glimmende Sarkozy als een hervormer die „dynamisch in alle opzichten” is – een knipoog naar zijn veel becommentarieerde liefdesleven.


President van de EU

Maar bovenal bleek hij in Parijs om een officieuze campagne te beginnen voor een benoeming tot president van de Europese Unie. Onder luid applaus hield Blair de 2.000 aanwezige rechtse politici voor dat „Europa geen kwestie is van links of rechts, maar een kwestie van toekomst of verleden, kracht of zwakte”.

Direct na hem beklom Sarkozy het podium om Blair aan te prijzen als Europees president. „Hij is intelligent, moedig en onze vriend. We hebben hem nodig in Europa.”


Voorzitter

Frankrijk is EU-voorzitter als de Europese Unie aan het eind van dit jaar volgens planning een vaste voorzitter van de Europese Raad aanwijst, voor tweeënhalf jaar. Die functie is voorzien in het nieuwe Hervormingsverdrag, dat nu door de lidstaten wordt geratificeerd.

Bij links in Frankrijk viel het bezoek van Blair verkeerd. Het hielp niet dat hij verzekerde in Frankrijk wel degelijk te horen bij de socialistische partij, maar dan „bij degenen die haar willen hervormen”. PS-leider Hollande serveerde Blair af als Europees president. Niet „onafhankelijk van de Verenigde Staten”.


NRC, 14-01-2008