PDA

Bekijk de volledige versie : Luxemburg houdt referendum over EU-grondwet


DassenPeter
10th July 2005, 15:38
In het Groothertogdom Luxemburg waren tot 14 uur de stembureaus open voor het referendum over de Europese grondwet. Het was de eerste volksraadpleging nadat Frankrijk en Nederland "nee" hadden gezegd tegen een Europees grondwettelijk verdrag. De laatste opiniepeiling wees uit dat ook in Luxemburg de nee-stem toeneemt.

De stemming in Luxemburg was verplicht. Tot 14 uur vanmiddag kregen de Luxemburgers de tijd om zich uit te spreken over het Europees grondwettelijk verdrag.

Het Groothertogdom staat bekend als een pro-Europees land en normaal gezien stond de uitslag vooraf zo goed als vast: ja dus. Maar bij de laatste peiling, een maand geleden, won de nee-stem veld.

45 procent van de Luxemburgers zou tegen stemmen, 16 procent was nog onbeslist. Blijkbaar is de negatieve sfeer vanuit Frankrijk en Nederland naar Luxemburg overgewaaid.

Juncker verbindt zijn lot aan het referendum

Premier Jean-Claude Juncker, tot eind vorige maand voorzitter van de Europese Raad, heeft zijn lot verbonden aan de uitslag van vandaag.

Wordt het nee, dan stapt hij op. Juncker hoopt dat zijn populariteit als premier de Luxemburgers zal tegenhouden om de grondwet te verwerpen.

In geval van een ja, maakt Juncker zich sterk dat het hele goedkeuringsproces in de andere Europese landen een duwtje in de rug zal krijgen.

VRT (bron)

DassenPeter
10th July 2005, 15:53
Welke uitslag gaat er in Luxemburg uit de bus komen? Ik heb de neiging om 'nee' te zeggen. Als eerste reden vooral het nationalistisch gevoel dat ongetwijfeld voor veel mensen belangrijk is. Je krijgt namelijk de indruk dat wanneer je voor Europa kiest, je een stuk van je eigen land verliest. Zo voelen veel mensen dit aan volgens mij. Daar komt natuurlijk ook nog eens bij dat er zowel in Frankrijk als in Nederland er al 'nee' is gestemd. Dat zal het kiesgedrag in Luxemburg ook zeker gaan beïnvloeden.
Een Europese grondwet is volgens mij een goede zaak. Want de logica zegt dat wanneer je over een grotere éénheid beschikt, je ook veel efficiënter kan werken. En dit dan bijvoorbeeld op economisch gebied. Denk maar aan steeds andere restricties per land. Een verandering hierin zou dan ook alles veel vlotter kunnen maken. Maar ook op sociaal gebied zou er meer gewerkt kunnen worden om de welvaart en alles wat ermee samenhangt te vergroten voor alle landen van de EU.
Het is nu wel zo dat ik denk dat mensen waarbij de welvaart globaal voor de meesten goed is zoals in Frankrijk en Nederland minder geneigd gaan zijn om ingrijpende veranderingen toe te staan!!

DassenPeter
12th July 2005, 19:26
Blijkbaar was het nationalistisch gevoel in Luxemburg dan toch niet zo groot!!
Echter was het een erg nipte 'ja' vanwege de luxemburgse bevolking.
Een Europese grondwet is nog steeds onzeker.

Barst
12th July 2005, 20:20
Grondwet EU herrijst nog niet


Geweldenaren zijn het, die Luxemburgers. Het op een na kleinste EU-land (Malta is nog kleiner) heeft de voorstanders van de Europese Grondwet weer hoop gegeven.


Bij het Luxemburgse referendum van zondag was het verschil tussen het ’jo’ (56,5 procent) en het ’nee’ (43,5 procent) maar 25273 stemmen. Zij gaven premier Juncker een vrolijke bui. Trots noemde hij zijn land ’een kleine staat maar een grote natie’. ,,Deze stemming was even belangrijk als die in Frankrijk en Nederland”, zei hij. Ook wees hij erop dat de helft van de EU-lidstaten de Europese Grondwet nu hebben aanvaard.

De teller staat officieel op dertien voorstanders, twee tegen en tien nog onbeslist. Onofficieel kan België ook al bij de voorstanders worden gerekend: het federale parlement heeft ja gezegd, alleen de regionale volksvertegenwoordigingen moeten zich nog uitspreken en dat zal weinig problemen veroorzaken.

Nu is het even afwachten of de Luxemburgse uitslag echt moed geeft. Van de zes landen die een referendum wilden houden, durft alleen Ierland het nog aan, zij het pas volgend jaar. De rest heeft de stemming voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Zelfs parlementaire procedures, die veel minder gevaar opleveren, zijn uitgesteld in Finland en Zweden. Alleen Estland gaat er dapper mee door.

Als de uitstellers goed naar de Luxemburgse uitslag kijken, zullen ze daar minder hoop uit kunnen putten dan Juncker doet. Want ook in Luxemburg is gebleken dat de Grondwet lastig te verkopen is aan de kiezers. Het landje is traditioneel zeer pro-Europees. De stad Luxemburg dient als bijkantoor voor de Brusselse EU-instellingen. De open grenzen trekken veel klanten uit de buurlanden die munt slaan uit Luxemburgs lage belastingtarieven.

Aanvankelijk zag tachtig procent van de Luxemburgers geen probleem in de Grondwet. Maar net als in Frankrijk en Nederland kalfde die steun af toen de discussie begon. Een maand geleden, toen de laatste opiniepeiling werd gepubliceerd, was nog maar 55 procent voor. Sindsdien waren peilingen verboden.

Premier Juncker, die zijn handen vol had aan het tijdelijk EU-voorzitterschap, trok pas op het laatste moment van dorp naar dorp om de Grondwet aan te prijzen. De populaire en vertrouwenwekkende Juncker dreigde zelfs af te treden als het ’nee’ zou worden, een kunstje dat Chirac en Balkenende niet hadden aangedurfd. Maar het resultaat is amper beter dan die laatste opiniepeiling.

De Luxemburgers die geen direct profijt trekken van het Europese zakenleven en bestuur, blijken weinig op te hebben met de Grondwet. In Esch-zur-Alzette, met 28000 inwoners de tweede stad van het land, stemde zelfs een meerderheid tegen. Esch ligt in een arbeidersstreek die weinig hoop heeft op een alternatief voor de verlopen staalindustrie daar. Dat snippertje ’oud en bang’ Europa in Luxemburg bleek gevoelig voor de nee-activisten die uit naburig Frankrijk waren overgekomen.

Dus zelfs in Luxemburg had de Grondwet het niet makkelijk. Voor Denemarken, Tsjechië, Polen, Portugal en Groot-Brittannië is er dan ook nog geen reden om de uitgestelde referenda weer op de agenda te zetten.


Trouw, 12-07-2005