PDA

Bekijk de volledige versie : Volksrepubliek China schaft plastic wegwerpzak af


Barst
10th January 2008, 22:58
Volksrepubliek China schaft plastic wegwerpzak af


BRUSSEL (REUTERS, DS) - De Chinese regering verbiedt vanaf 1juni het uitdelen van gratis plastic zakken.


Naast het uitdelen wordt ook de productie van flinterdunne zakjes verboden, zo liet het kabinet van de premier weten. Klanten zullen aangemoedigd worden om herbruikbare manden en stoffen zakken te gebruiken.

De ommezwaai in het beleid is het gevolg van een groeiend milieubesef in het op een na meest vervuilende land ter wereld. Ook de kosten van de miljoenen vaten olie die elk jaar nodig zijn voor de productie van de wegwerpzakjes, beïnvloedden de beslissing, aldus een regeringsmededeling. 'Het overmatig gebruik en de inefficiënte recyclering van plastic zakken hebben geleid tot ernstige energieverspilling en sterke milieuvervuiling.'

Flinterdunne plastic zakjes worden in China routineus uitgedeeld en hebben door hun slechte kwaliteit een vaak erg korte levensduur. Zo komen ze erg snel op de afvalberg terecht. 'De meeste zakjes beginnen pas na tweehonderd jaar te vergaan en sommige vergaan zelfs nooit', stelt het departement Milieubescherming van de Chinese regering. Het departement bepaalt strenge straffen voor overtreders. Naast het opleggen van boetes die kunnen oplopen tot omgerekend 4.500 euro kunnen de autoriteiten ook beslag leggen op de handelsgoederen van de winkelier.

Daarnaast wil men via extra belastingen de productie van plastic verder ontmoedigen.

Het bannen van wegwerpzakjes uit het Chinese straatbeeld past in een internationale trend. Net zoals in vele Belgische supermarkten worden ook van Ierland tot Uganda wereldwijd talrijke maatregelen genomen om het gebruik van plastic zakken en verpakkingen te ontmoedigen.

In China wonen meer dan 1,3miljard mensen, die gretig wegwerpzakjes gebruiken. Consumenten verbruiken er tot drie miljard plastic zakjes per dag. Elk jaar zijn 37miljoen vaten olie nodig voor de productie van die vervuilende zakjes. Dat komt overeen met bijna twee procent van de totale Chinese olieconsumptie. (ws)


DS, 10-01-2008 (ws)

wim leenaerts
11th January 2008, 09:57
Allez toch nog goed nieuws op milieuvlak vandaag...
http://actualiteit.org/forums/images/icons/icon14.gif