PDA

Bekijk de volledige versie : Britten willen meer kerncentrales bouwen


Barst
10th January 2008, 22:45
Britten willen meer kerncentrales bouwen


Londen, 10 jan. De Britse regering wil nieuwe kerncentrales laten bouwen. De centrales zullen naar verwachting vooral verrijzen in de buurt van de huidige, veelal verouderde installaties.Dat heeft minister John Hutton (Economische Zaken) vanmiddag in het Lagerhuis verklaard.


De Britten komen zo terug op een besluit van 2003. Toen besloot de Labour-regering van Tony Blair geen kerncentrales meer te bouwen. In zijn nadagen als premier gaf Blair echter al aan dat hij tot andere gedachten was gekomen.

Hutton onderstreepte dat kernenergie op grond van een aantal overwegingen aantrekkelijk is. Groot-Brittannië kan zo de afhankelijkheid van energie uit het buitenland verminderen. Bovendien wordt het makkelijker om de uitstoot van CO2 te verminderen, zoals de Britten hebben toegezegd, omdat kernenergie relatief ‘schoon’ is. Zo kan klimaatverandering bestreden worden. Een bijkomende factor is dat de Britten, die lange tijd een netto exporteur waren van energie, de komende jaren zullen moeten importeren. Dat komt doordat de olie en het gas in het Britse deel van de Noordzee opraken.

De huidige kerncentrales zijn goed voor zo’n 19 procent van de Britse elektriciteitsvoorziening. Veel kernenergiecentrales (en kolencentrales) zijn echter verouderd, waardoor de capaciteit om elektriciteit op te wekken de komende twaalf jaar met naar schatting met 30 procent afneemt.

Volgens Hutton heeft kernenergie zich bewezen als een veilige en stabiele bron van energie. Ook in financieel opzicht ziet hij weinig obstakels. De regering wil de centrales laten bouwen en exploiteren door het bedrijfsleven. Hutton hoopt dat de eerste nieuwe centrales voor 2020 klaar zijn.

De plannen zullen naar verwachting niet op breed verzet stuiten in het Lagerhuis. Binnen Labour zijn veel tegenstanders geleidelijk van mening veranderd. De Conservatieve Partij heeft al laten weten dat ze akkoord met de plannen kan gaan mits er geen overheidssubsidies aan te pas komen. Alleen de Liberaal-Democraten zijn in principe tegen. Het meeste verzet is buiten het parlement te verwachten van milieugroepen.

Ook elders in Europa lijkt kernenergie weer in de gratie te raken. Frankrijk houdt vast aan kernenergie, terwijl in Finland op het ogenblik wordt gebouwd aan een nieuwe kerncentrale. In Nederland, Duitsland en Italië is het thema niet langer taboe.


NRC, 10-01-2008