PDA

Bekijk de volledige versie : Nederlandse politici vangen bot op Antillen


Barst
10th January 2008, 02:04
Nederlandse politici vangen bot op Antillen


BRUSSEL - Een partijgenoot van Geert Wilders was zo grofgebekt dat de Nederlandse Antillen geen overleg willen met een Nederlandse parlementsdelegatie.


Het zal België niet meer overkomen, maar Nederland moet dit jaar volop onderhandelen met enkele van zijn overzeese gebieden. De Nederlandse Antillen worden verondersteld op 15 december 2008 op te houden te bestaan als land met een aparte status binnen het Nederlandse koninkrijk - het gevolg van langdurige onderhandelingen en referenda.

De grote eilanden St. Maarten en Curaçao zouden dan een zogenaamde autonome 'status aparte' krijgen, die het nabijgelegen Aruba al geniet sinds 1986. Drie kleinere eilanden (Saba, St. Eustatius en Bonaire) kozen ervoor bijzondere 'gemeenten' binnen Nederland worden, zij het erbuiten gelegen. Hun status wordt vergelijkbaar met wat in Frankrijk de 'départements d'outre-mer' heet, met directe banden met het moederland en de overname van een groot deel van de wetgeving (inclusief de EU-wetgeving).

Over de statuswijziging zijn nog veel onderhandelingen nodig: wat blijft gezamenlijk, wat apart, en welke munteenheid wordt bijvoorbeeld ingevoerd op de verschillende eilanden? Tot nu gebruiken ze de Antilliaanse gulden. En nu al wordt ervan uitgegaan dat de streefdatum van 15 december niet wordt gehaald.

In Nederland bestaat relatief weinig enthousiasme voor de hele operatie. De Antillen gelden behalve als vakantieparadijzen ook als schuldenmakers. De vluchten tussen de Antillen en Nederland zijn dan weer populair bij zogenaamde 'bolletjesslikkers', cocaïnesmokkelaars. In een opiniepeiling deze week stelde zestig procent van de Nederlandse ondervraagden nog dat eilanden die bij Nederland willen blijven, onder direct Nederlands bestuur moeten komen. De rest moet maar afscheiden en onafhankelijk worden. Nog slechts 37 procent van de Nederlanders wil dat de Antillen sowieso binnen het Nederlandse koninkrijk blijven.

Vooral de nieuwe Partij voor de Vrijheid van de omstreden Geert Wilders pleit voor een scheidingsscenario. De overige partijen mikken vooral op correcte en duidelijke afspraken in de nieuwe statuten, de reden waarom het overleg zo moeizaam verloopt. Nederland wil bijvoorbeeld wel de Antilliaanse schuldenlast saneren voor 2,2 miljard euro, maar dan in ruil voor meer directe invloed inzake financiën en justitie.

En halfjaarlijks staat het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) op de agenda, waar Nederlandse parlementsleden en hun Antilliaanse collega's de toekomstige staatkundige verhoudingen bespreken. Beslissingsmacht heeft dat overleg niet, maar de contacten zijn bedoeld om onderlinge plooien glad te strijken en de sfeer te verbeteren.

Niet zo deze week op de Antillen. Het POK moest normaliter maandag van start gaan, maar nog voor de start van de gesprekken liep het mis. Onder de elf Nederlandse delegatieleden bevindt zich Tweede Kamerlid Hero Brinkman van de PVV van Wilders. Brinkman had het bestuur van de eilanden onlangs nog een 'grotendeels corrupte boevenbende' genoemd. De eilanden, aldus Brinkman, zouden beter worden verkocht op de internetsite marktplaats.nl (hij suggereerde zelf de prijs van een euro). En 'het Koninkrijk der Nederlanden is voor Nederlanders', zei Brinkman ook al. Aangekomen op de Antillen deed hij zijn uithaal nog eens over op een lokale radiozender.

De Antilliaanse parlementsleden zijn not amused en eisten excuses van Brinkman. In het andere geval zou hem de toegang tot het Antilliaanse parlementsgebouw worden ontzegd, 'zo nodig met behulp van de sterke arm'. De hele Nederlandse delegatie weigert zonder Brinkman te gaan praten, waarop het hele driedaagse overleg nu niet doorgaat.

Premier Jan Peter Balkenende wordt in februari op de Antillen verwacht.


DS, 09-01-2008 (jdc)