PDA

Bekijk de volledige versie : Wikipedia lanceert nieuwe zoekmachine


Smits.Diede
7th January 2008, 14:29
Vandaag lanceert de oprichter van de online-encyclopedie Wikipedia, Jimmy Wales, een eigen zoekmachine. Net als bij Wikipedia zullen de internetgebruikers een inhoudelijk aandeel hebben in de ontwikkeling van de zoekmachine, die de naam 'Wikia' heeft gekregen.

Openheid
Wales wil, tegenover de bedrijfsgebonden concurrenten, "transparantie en openheid" bieden. Zo is de broncode bij Wikia openbaar, zodat gebruikers kunnen zien hoe de zoekresultaten tot stand gekomen zijn. Gebruikers zullen de zoekresultaten zelf kunnen bewerken en aanvullen. Als bijvoorbeeld meerdere surfers een website als spam aanduiden, zal die uit de lijst verdwijnen, aldus Wales.

Minder websitesIn tegenstelling tot Wikipedia moet Wikia wel commercieel worden en geld opbrengen. Dat zal gebeuren door middel van advertenties. In de beginperiode zal Wikia wel slechts vijftig tot honderd miljoen websites doorzoeken en dat is maar een fractie van het aanbod van Google of Yahoo. Google kondigde in december aan plannen te hebben voor een eigen internetencyclopedie, Knol, die de concurrentie zou aangaan met Wikipedia. (belga/gb)

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/958/Multimedia/article/detail/125203/2008/01/07/Wikipedia-lanceert-nieuwe-zoekmachine.dhtml

Sanne.Vosters
8th January 2008, 10:51
Nieuwe zoekmachine Wikia nu al onder vuur

De zoekmachine Wikia Search is nog maar gelanceerd, of het nieuwe geesteskind van Wikipedia-oprichter Jimmy Wales komt al onder vuur te liggen. Critici zien in het nieuwe platform vooral een bijkomende sociale netwerksite.

Net als bij de online-encyclopedie Wikipedia zullen internetgebruikers een inhoudelijk aandeel hebben in de ontwikkeling van Wikia Search. De software architectuur van de site staat dankzij de zogenaamde "open source"-technologie open voor de internetgebruikers. "Wij denken dat Wikia beter zal worden door het gebruik en de bijdrages", zei Jimmy Wales bij de lancering maandag.

Wikia bestaat momenteel nog maar in een testversie (http://alpha.search.wikia.com), maar het is de bedoeling op termijn te concurreren met Google. Behalve de zoekmotor biedt Wikia ook de mogelijkheid om een persoonlijke pagina aan te maken en er klassieke elementen van een sociale netwerksite aan te koppelen (zoals foto's).

Bij gespecialiseerde websites is men echter niet onder de indruk. Zo hekelen de critici het gebrek aan een relevante klassering van de zoekresultaten via trefwoord. "De testsite (van Wikia Search) is zonder twijfel één van de grootste ontgoochelingen waarover ik ooit geschreven heb", aldus Michael Arrington van de site TechCrunch. Hij heeft het over een "extra" sociale netwerksite die slechts "basisopties" biedt om te zoeken op het internet.

8januari 2008, Gazet Van Antwerpen