Barst
9th July 2005, 23:47
Klassieke combinatie wijn en kaas twijfelachtig
Een masterstudente van de University van California in Davis (UC Davis) zet vraagtekens bij de klassieke combinatie van rode wijn met kaas. Dit meldt de San Francisco Chronicle. Masterstudente Viticultuur en Enologie Berenice Madrigal onderzocht een jaar lang de combinatie van acht rode wijnen en acht kazen. In bijna alle gevallen verminderde kaas de belangrijkste karakteristieken van wijn. De combinatie van kaas met rode wijn bracht de minder gewenste eigenschappen van de wijn naar boven, zoals bitterheid en paprika-impressies. Alle kazen deden de geteste rode wijnen minder fruitig, minder kruidig en minder zurig smaken en dekten ook de houtimpressies af. Blauweaderkaas had een meer uitgesproken effect, maar het verschil met zachte roomkazen was minimaal: in alle gevallen ging de wijn er duidelijk op achteruit. Madrigal en de professor die haar de scriptie-opdracht gaf concluderen dat welke wijn je met welke kaas combineert eigenlijk weinig uitmaakt. Het is belangrijker om de hoeveelheid kaas te beperken dan de juiste kaaswijncombinatie te vinden, aldus de wetenschappers. Ze geven wel toe dat persoonlijke perceptie alles is: als je een bepaalde kaas heerlijk vindt smaken bij een bepaalde wijn dan moet je vooral die combinatie gebruiken. De combinatie van witte wijn met kaas werd overigens niet onderzocht. Nogal wat wijnspecialisten menen dat witte wijn in elk geval beter samengaat met kaas dan rode.
http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2005/06/16/WIGFFD8IBQ1.DTL
Een masterstudente van de University van California in Davis (UC Davis) zet vraagtekens bij de klassieke combinatie van rode wijn met kaas. Dit meldt de San Francisco Chronicle. Masterstudente Viticultuur en Enologie Berenice Madrigal onderzocht een jaar lang de combinatie van acht rode wijnen en acht kazen. In bijna alle gevallen verminderde kaas de belangrijkste karakteristieken van wijn. De combinatie van kaas met rode wijn bracht de minder gewenste eigenschappen van de wijn naar boven, zoals bitterheid en paprika-impressies. Alle kazen deden de geteste rode wijnen minder fruitig, minder kruidig en minder zurig smaken en dekten ook de houtimpressies af. Blauweaderkaas had een meer uitgesproken effect, maar het verschil met zachte roomkazen was minimaal: in alle gevallen ging de wijn er duidelijk op achteruit. Madrigal en de professor die haar de scriptie-opdracht gaf concluderen dat welke wijn je met welke kaas combineert eigenlijk weinig uitmaakt. Het is belangrijker om de hoeveelheid kaas te beperken dan de juiste kaaswijncombinatie te vinden, aldus de wetenschappers. Ze geven wel toe dat persoonlijke perceptie alles is: als je een bepaalde kaas heerlijk vindt smaken bij een bepaalde wijn dan moet je vooral die combinatie gebruiken. De combinatie van witte wijn met kaas werd overigens niet onderzocht. Nogal wat wijnspecialisten menen dat witte wijn in elk geval beter samengaat met kaas dan rode.
http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2005/06/16/WIGFFD8IBQ1.DTL