PDA

Bekijk de volledige versie : Mens blijft even slim tijdens leven


Barst
6th January 2008, 13:55
Mens blijft even slim tijdens leven


Het aantal hersencellen daalt wel, maar de capaciteit neemt niet af. Dat betekent dat de hersenen efficiënter gaan werken.Onze intelligentie bereikt geen piek tussen de 18 en 26 jaar, zo blijkt uit een Deense studie. Nochtans werd algemeen aangenomen dat de hersencapaciteit alleen maar afneemt met het ouder worden. De studie weerlegt dat: de hersencapaciteit blijft stabiel, en wordt in sommige opzichten zelfs groter, zo staat te lezen in het vakblad Intelligence.


De Deense psychologen onderzochten dossiers van 4.300 Amerikaanse oud-militairen, die werden onderworpen aan IQ-tests toen ze op hun twintigste bij het leger gingen en die twintig jaar later opnieuw werden getest.


Complex

De conclusies geven aan dat echte veranderingen in de menselijke intelligentie zowel duidelijker als complexer zijn dan tot nog toe werd gedacht. Ons denkvermogen blijft ons hele leven stabiel, in plaats van te pieken rond de 26ste verjaardag. Hiermee wordt een aantal veronderstellingen van werkgevers, beleidsmakers en onderwijskringen in één klap ondermijnd.


Verbale capaciteiten

Wat betreft de verbale capaciteiten is er zelfs goed nieuws: die gaan er op vooruit, naarmate men langer leeft. De Deense onderzoekers veronderstellen dat 'oefening hier kunst baart'. Ouderen hebben immers al meer sociale en praktische problemen moeten oplossen dan jongeren en hebben daardoor complexere taalvaardgheden ontwikkeld.

Ook is er geen daling in algemeen intelligentieniveau of in mathematische vaardigheden. Voorheen werd gedacht dat de vaardigheden afnemen omdat het aantal hersencellen afneemt.


Onderzoekstrend

De Deense bevindingen bevestigen een onderzoekstrend die zich al enkele jaren aftekent is. De Britse hersen- en spraakspecialiste Lorraine Tyler bevestigt de resultaten.

"Als we de hersenen bekijken, zien we daarin naarmate we ouder worden fysieke atrofie optreden. Maar dat wil nog niet zeggen dat de hersenfuncties niet intact blijven, wat aantoont hoe flexibel de hersens zijn. Ze passen zich aan en veranderen naarmate de leeftijd van de mens verandert."


Verkeerde testen

Op de vraag waarom generaties psychologen er dan allemaal van uitgingen dat na het volwassen worden onvermijdelijk een achteruitgang in het denkvermogen volgde, zegt Tyler dat dit het gevolg is van een verkeerde manier van testen. Dezelfde proeven werden immers gebruikt voor oud en jong, zonder rekening te houden met verschillen in opleiding en culturele achtergrond.

Dat verklaart volgens haar ook de resultaten studies die concludeerden dat sommige rassen een lager IQ hebben dan anderen. Daarenboven spelen ook meer subtiele processen een rol zoals een verwachtingspatroon waardoor oudere mensen het gevoel krijgen dat ze wel moeten falen en degenereren.


Limieten bereikt

Dat alles neemt niet weg dat er een limiet is aan onze intellectuele groei. Uiteindelijk krijgt iedereen te maken met afnemende hersencapaciteit, maar zelfs dit proces kan worden afgeremd door gezond eten, veel bewegen en het vermijden van onnodige stress. (belga/edp)


Blog DM, 06/01/08