PDA

Bekijk de volledige versie : Gents universeel griepvaccin wekt hoop


Barst
5th January 2008, 15:26
Gents universeel griepvaccin wekt hoop


BRUSSEL - Een Gents vaccin doet het goed in de eerste tests bij mensen, meldt het bedrijf Acambis.


Een vaccin dat in Gent ontwikkeld is om tegen alle vormen van griep te beschermen, veroorzaakt alvast geen problemen bij mensen en beschermt muizen tegen de vogelgriep. Dat meldt de Brits-Amerikaanse vaccinproducent Acambis, die de rechten op het vaccin heeft gekocht.

Uit voorlopige resultaten van de eerste tests bij 79 mensen blijkt dat het vaccin veilig is en dat het een afweerreactie opwekt, zoals verhoopt. Gedetailleerde resultaten zijn nog niet meegedeeld. Of het vaccin mensen beschermt tegen griep, moet verder onderzoek uitwijzen. Muizen bleken bij vroegere proeven wel beschermd door het vaccin.

Als het vaccin ook bij mensen goed werkt, kan het de griepvaccinatie sterk vereenvoudigen. Van de huidige griepprik moet elk jaar een nieuwe versie gemaakt worden, omdat elk jaar nieuwe griepvarianten, met een licht gewijzigde structuur, de ronde doen.

Het experimentele vaccin is gericht tegen een niet-veranderlijk eiwit dat in alle griepvirussen voorkomt, M2 geheten. Daardoor zou het een universele werking kunnen hebben.

In 1997 al vroeg de Gentse onderzoeker Walter Fiers een octrooi voor het vaccin, maar het heeft lang geduurd voor de bedrijven bereid waren om in de verdere ontwikkeling te investeren. (DS 22 februari 2006).

Volgens Acambis beschermt het vaccin dieren (fretten) ook tegen het gevreesde H5N1-vogelgriepvirus uit Vietnam. Als dat virus ooit overdraagbaar wordt van mens op mens, is een vaccin een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen een erge pandemie.

De persmededeling van Acambis volgt meteen op de publicatie van gunstige resultaten van een ander Gents vaccin, dat niet universeel is maar specifiek tegen het vogelgriepvirus gericht.

Een Nederlands team onder leiding van Albert Osterhaus meldt in het wetenschappelijke online magazine PLoS ONE dat het experimentele vaccin, dat onderdelen van een vogelgriepvirus uit Vietnam bevat, fretten beschermt tegen een verwant maar licht verschillend vogelgriepvirus uit Indonesië. Vroegere tests bij mensen, onder leiding van Geert Leroux-Roels van de Universiteit Gent, hadden al uitgewezen dat het vaccin een afweerreactie opwekt bij mensen ( DS 18 augustus 2007). Het onderzoek naar een vogelgriepvaccin gebeurt in samenwerking met bedrijf GlaxoSmithKline Biologicals uit Rixensart.


DS, 05-01-2007 (Kim De Rijck)