PDA

Bekijk de volledige versie : Stemmen ronselen tussen de maïs


Barst
3rd January 2008, 15:38
Stemmen ronselen tussen de maïs


KALONA - De kans is groot dat een of meer Amerikaanse presidentskandidaten vanavond al aankondigen dat ze ermee ophouden. De kiezers van Iowa hebben hen gewikt, gewogen en te licht bevonden. Zo veel macht hebben ze daar in Iowa, al is de staat verre van een staalkaart van de VS.


Iowa, dat is de grote leegte in het hart van het immense Amerikaanse binnenland. Maïsvelden glooien er tot ver voorbij de einder. In dorpjes als Kalona houden de Amish halsstarrig vast aan de levensstijl die hun voorvaderen in de achttiende eeuw meebrachten van het oude continent. Rubberbanden voor hun paardenkoetsjes zijn verwerpelijk modern, telefoons verboden, elektriciteit goddeloos, muziek des duivels, foto's verfoeilijk, baarden een teken van vrede en snorren herinneren aan militairen en zijn voor de pacifistische Amish dus uit den boze.

De wereld lijkt hier heel ver weg. Of toch niet? 'Is het waar dat België uiteen gaat vallen', vraagt Marcus Miller als zijn vader Ed ons aan elkaar voorstelt. De familie Miller zijn Mennonieten, een minder wereldvreemde afscheuring van de Amish.

De Amish bewerken hun land nog op traditionele wijze. Allicht daarom zien hun kleine boerderijtjes er niet echt welvarend uit. Elders in de staat wordt er dezer dagen wel goed geboerd. Door de enorme vraag naar maïs en soja voor biobrandstoffen doen de landbouwers gouden zaken (DS 30oktober). De ethanol dreef vorig jaar de waarde van de maïsoogst op met 910 miljoen dollar. De raffinaderijen creëerden al meer dan vijfduizend extra jobs.

Helen, die als taxichauffeur werkt in Iowa City, wil hier weg. 'Het wordt me te druk in Iowa', zegt ze. Ze wil naar Wyoming, de laatste frontier. Haar uitspraak herinnert aan de relativiteit der dingen. Op een oppervlakte van bijna vijf keer België wonen bijna vier keer minder mensen.

Helen is geboren en getogen in Iowa. Wijlen haar vader was directeur van het Herbert Hoover Museum in West Branch, vertelt ze. Als kind heeft ze nog gespeeld met Hoovers kleinkinderen als die met hun ouders hun jaarlijkse bezoek aan het graf van de president brachten.

België heeft een speciaal boontje voor Hoover, die man het land na elke wereldoorlog van de hongersnood redde, of zoals een opschrift in het museum het stelt, de man was die 'de Belgen die vonden dat maïs beestenvoer was, cornbread leerde eten'. Zelfs zakken waarin die bloem werd geleverd, werden door Belgische huismoeders ten nutte gemaakt. Ze werden handig omgetoverd tot allerlei gebruiksvoorwerpen. Sommige werden sierlijk geborduurd en teruggestuurd naar hun weldoener. Het museum bezit er een ruime collectie van. Een bijzonder fraai exemplaar luidt: 'Ze zullen hem niet temmen, zoolang een Vlaming leeft.'

Hoover was een Quaker, net als de Amish een godsdienstige denominatie die in de achttiende eeuw veiliger oorden opzocht in de Nieuwe Wereld. Quakers zijn felle individualisten, die vinden dat ieder mens de plicht heeft om voor zichzelf en zijn gezin te zorgen. Quakers steunen niet op de overheid. Die waarden doordesemden Hoovers reactie op de Grote Depressie. Zo bereidde hij de weg voor de Democratische greep op de macht die meer dan dertig jaar zou duren. Ze tekenden zijn partijgenoten, tot in de jaren tachtig de christelijk conservatieven ook in Iowa de Republikeinse partij in hun greep kregen.

Iowa is verre van een doorsnede van de Verenigde Staten. Op acht procent na zijn de inwoners allemaal blanken, hoofdzakelijk van Duitse en Ierse origine, hoewel meer en meer Spaanstalige immigranten hun weg naar de landelijke Midwest vinden.

Stemmen ronselen in Iowa is in de verste verte niet te vergelijken met campagne voeren in grotere staten (DS 3december). In Iowa willen de kiezers persoonlijk te woord worden gestaan. Dat geeft kandidaten met minder geld om peperdure advertenties te betalen, ook een kans om hun visie aan de man of de vrouw te brengen. 'Wij wikken en wegen de kandidaten voor de rest van het land', zegt professor David Redlawsk van de University of Iowa in Iowa City. De geschiedenis leert dat Iowans kandidaten maken en breken. Jimmy Carter, Bill Clinton en John Kerry hebben veel te danken aan de kiezers van Iowa.

Of zoals senator Howard Baker het ooit uitdrukte: 'Iowa dunt het deelnemersveld uit voor de rest van het land.' Hij kan het weten. Hij gaf in 1980 op nadat hij in Iowa had verloren van George Bush senior. De kans is dus groot dat nog voor het weekeinde een of meer kandidaten de handdoek in de ring gooien.

Maar het is eveneens goed mogelijk dat de favoriet van de christelijk conservatieve Republikeinen van Iowa er niet in slaagt om een slaatje te slaan uit zijn overwinning. Want over een maand houden meer dan twintig staten voorverkiezingen, en om dat aan te kunnen, is heel veel geld en een perfecte organisatie nodig. De caucus legt Iowa alvast geen windeieren. De kandidaten zullen naar schatting vijftig miljoen dollar uitgeven in Iowa.

www.standaard.be/VS2008


DS, 03-01-2008 (Evita Neefs)

Stef.Berghmans
4th January 2008, 13:42
Obama en Huckabee winnen voorverkiezingen Iowa, klap voor Clinton

De jonge zwarte senator uit Illinois, Barack Obama, heeft donderdag de Democratische voorverkiezing in Iowa gewonnen. Het was een eerste test voor de partijnominatie als presidentskandidaat. Dit melden verschillende Amerikaanse televisiezenders op basis van exit polls. Barack Obama bleef volgens de peilingen lange tijd dicht bij voormalig first lady Hillary Clinton en ex-senator John Edwards hangen. Clinton wil de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten worden. Obama daarentegen hoopt de eerste zwarte te zijn die het Witte Huis bewoont. Sommige media plaatsten Clinton zelfs op een derde plaats, na John Edwards. De volgende belangrijke stap voor de presidentskandidaten is de voorverkiezing in New Hampshire op dinsdag.

Eens de Democratische en Republikeinse partijen tijdens de zomerconventies hebben gekozen welke kandidaat de partij als presidentskandidaat nomineert, kunnen de presidentsverkiezingen plaatsvinden op 4 november. Op 20 januari 2009 zal de uiteindelijke winnaar als president in zijn functies treden.

Voormalig gouverneur van Arkansas en voormalig priester Mike Huckabee heeft de Republikeinse voorverkiezingen in Iowa op zijn naam geschreven. Dit hebben de belangrijkste Amerikaanse televisiezenders verkondigd, gebaseerd op voorspellingen.

De keuze van de Republikeinen in Iowa bevestigt de peilingen die hem naast ex-gouverneur van Massachusetts, Mitt Romney, als favoriet bestempelden. Een laatste peiling voorspelde zes procent meer voor Huckabee. (31% tegen 25%). Mitt Romney heeft zijn verlies reeds toegegeven.

'Mijn gelukwensen aan Mike maar wij gaan hen nu verslaan in New Hampshire waar de voorverkiezingen dinsdag plaatsvinden', verklaarde Romney. Hij voegde eraan toe dat hij met een tweede plaats in Iowa ook tevreden is. In totaal zullen 1.781 volksvergaderingen worden georganiseerd door de Republikeinse partij in café's, kerken en bibliotheken.

De volgende belangrijkste stap voor de presidentskandidaten zijn de voorverkiezingen in New Hampshire. Eens de Democratische en Republikeinse partij deze zomer intern hebben beslist wie hun kandidaat is als president, vinden er op 4 november presidentsverkiezingen plaats. Op 20 januari 2009 zal de nieuwe president geïnstalleerd worden.

www.gva.be

Barst
4th January 2008, 16:55
Obama en Huckabee herschrijven verkiezingsscript


De kandidaten van het establishment verloren. Barack Obama en Mike Huckabee herschreven gisteren in Iowa het script van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.


Des Moines, 4 jan. De Democraten konden kiezen tussen verbeelding en routine; ze kozen, met ruim verschil, voor verbeelding. De Republikeinen konden kiezen tussen een miljonair en een predikant; ze kozen overtuigd voor de predikant.

In de eerste voorronde van de Amerikaanse presidentsrace, gisteren in Iowa, leden de twee nationale koplopers, senator Hillary Clinton van New York en ex-gouverneur Mitt Romney van Massachusetts, een onverwacht zware nederlaag.

Iowa brak met de macht der gewoonte - en koos voor het avontuur. De Democraat Barack Obama, de zwarte senator uit Illinois, en Mike Huckabee, de Republikeinse oud-gouverneur van Arkansas, triomfeerden aan het einde van de avond met ruim verschil.

De race is daarmee meteen ongemeen opwindend geworden. Over vijf dagen wachten de eerste echte voorverkiezingen in New Hampshire al. Huckabee zal daar moeite hebben zijn resultaat van gisteren te herhalen.

Maar Obama maakt nu ook in New Hampshire een reële kans op de overwinning - waarmee het mogelijk wordt dat hij zichzelf, net als John Kerry vier jaar geleden, na zeges in de twee vroege staten katapulteert naar de Democratische nominatie. Als eerste zwarte in de Amerikaanse geschiedenis.


Clinton

In het kamp van Clinton, in een hotel in de binnenstad van Des Moines, liepen gisteravond dan ook veel droevige medewerkers rond. De strategie van de voormalige first lady – zij positioneerde zich vanaf het begin als de onvermijdelijke kandidaat – was er juist op gericht dat zij zelf in de positie terecht zou komen die nu vermoedelijk voor Obama is.

Clinton, omringd door haar echtgenoot en oud-minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright, vertelde ontspannen dat ze klaar is voor een lang gevecht. Daar twijfelt niemand aan.

Het neemt niet weg dat de avond voor haar dramatisch verliep. Naast Obama moest ze ook de populist John Edwards, ex-senator van North Carolina, voor laten gaan.

En terwijl de opkomst bij de Democraten historisch hoog was – een nieuwe aanwijzing dat het land uitkijkt naar het einde van de Republikeinse hegemonie – werd aan het einde van de avond misschien wel het pijnlijkste feit voor Clinton bekend: meer vrouwen hadden in de caucuses voor Obama gekozen dan voor de presidentsvrouw.

Strategen in de omgeving van Clinton wezen er gisteravond op dat de nederlaag minder verrassend is dan zij lijkt. De Clintons hebben altijd moeite gehad met de kiezers van Iowa. Bill Clinton deed niet eens mee in Iowa toen hij in 1992 aan zijn campagne voor het Witte Huis begon.

Maar feit is dat Hillary in 2007 in de peilingen vrijwel het hele jaar een voorsprong van vijf procentpunt of hoger op Obama had. Die afstand werd pas kleiner toen Obama zijn tegenstander, met haar jarenlange ervaring in de beroepspolitiek, neerzette als representant van het vergiftigde politieke klimaat waar het land volgens de zwarte senator zo graag afscheid van neemt.


'Interessante coalitie'

Het aantal persoonsbeveiligers in de omgeving van Obama was gisteravond scherp toegenomen vergeleken met de afgelopen weken. Maar zijn medewerkers – een ander verschil met Clinton – mengden zich zonder problemen onder journalisten. David Axelrod, de campagnestrateeg van Obama, kwam al vroeg in de avond uitleggen aan iedereen die het horen wilde dat het geheim van het succes schuilt in de coalitie die Obama in Iowa had weten te sluiten.

Niet alleen, zei hij, hadden de meeste nieuwe deelnemers aan de caucuses (vooral jongeren) Obama gesteund. Ook had hij er grote percentages onafhankelijke en Republikeinse Iowans toe verleid naar de caucuses te gaan. ,,Een interessante coalitie.’’

Niet alleen past dit resultaat goed bij Obama’s boodschap – in zijn dankwoord krachtig herhaald - dat de polarisatie doorbroken moet worden. Het is volgens Axelrod ook het bewijs dat Obama van alle Democraten de beste kans heeft een Republikein te verslaan. En in New Hampshire – waar onafhankelijken volgende week zelf mogen kiezen bij welke partij ze hun stem uitbrengen – is het bovendien een krachtig argument om deze groep aan Obama te binden.

Het woord ‘coalitie’ zal de komende dagen kortom nog veel vallen. ,,We staan er goed voor’’, zei Axelrod. Maar hij waarschuwde voor te groot optimisme. ,,Zij (Clinton, red.) beschikt nog altijd over geweldige mogelijkheden.’’


Huckabee

De overwinning van Mike Huckabee bij de Republikeinen is wat dat betreft niet te vergelijken met die van Obama. Want terwijl de zwarte Democraat Obama in een blanke staat winst boekte op vijandig terrein, daar speelde Huckabee een thuiswedstrijd. Zestig procent van de Republikeinse caucusgangers was gisteren evangelical – en deze groep stemde voor het overgrote deel op de enige evangelical onder de kandidaten, Huckabee.

Tegelijk zegt de overwinning van Huckabee veel over de toestand van de Republikeinen. De kiezers zijn zo ontevreden over de presidentskandidaten dat elke kandidaat die in peilingen op kop komt te liggen, zo zwaar onder vuur wordt genomen dat hij vanzelf weer wegzakt. Dat is in 2007 achtereenvolgens gebeurd met senator John McCain uit Arizona, oud-burgemeester Rudy Giuliani van New York, en Romney.

Huckabee heeft de laatste weken dezelfde aanvallen te verduren gekregen – en houdt voorlopig stand. Voor een deel had de kandidaat de aanvallen aan zichzelf te wijten: met name over buitenlandse kwesties (Iran, Pakistan) maakte hij pijnlijke blunders. Voor een ander deel gaat het om filosofie: zijn campagnedirecteur Ed Rollins heeft al gezegd dat hij ,,niet meer gelooft’’ in de zogenoemde ‘conservatieve coalitie’, die sociale conservatieven (zoals antiabortusactivisten) sinds Reagan samenbrengt met fiscale conservatieven (voorstanders van lage belastingen).

Bovendien is Huckabee op grond van zijn geloofsovertuiging voorstander van een overheidsrol bij de bescherming van zwakken. Ook dat komt hem nu al weken op harde uitvallen van Rush Limbaugh te staan, de populaire talkradiopresentator, en als die zich voortzetten zou het een mirakel zijn wanneer Huckabee’s kandidatuur dit zou overleven.


New Hampshire

Kansrijker is dat Huckabee volgende week al in de problemen komt. Omdat New Hampshire lang niet zoveel evangelicals heeft, is het onwaarschijnlijk dat hij zijn resultaat van gisteren kan herhalen. In de peilingen in New Hampshire stond hij tot vandaag bovendien zo’n vijftien procentpunt achter op de twee koplopers daar, Romney en senator John McCain uit Arizona.

Waarschijnlijker is het daarom dat die laatste twee zullen uitvechten wie de Republikeinse nominatie wint. En als Romney volgende week ook in New Hampshire verliest – wat na gisteren goed mogelijk is – dan keert John McCain, een jaar nadat hij als koploper werd afgeserveerd, terug als belangrijkste kanshebber op de Republikeinse nominatie. In de wetenschap dat de Republikeinse kiezers hem, net als alle andere presidentskandidaten, elk moment weer kunnen laten vallen.


NRC, 04-01-2008