PDA

Bekijk de volledige versie : Ook onze president


Barst
3rd January 2008, 15:29
Ook onze president


Tussen 200.000 en 225.000 Amerikanen , afhankelijk van het weer, maken vandaag een eerste selectie tussen de presidentskandidaten. Dat handjevol kiezers woont bovendien in een uitgestrekte, maar erg dunbevolkte landelijke staat, typisch voor een deel van de Verenigde Staten, maar verre van representatief voor het hele land. Dat is een van de vele redenen waarom het Amerikaanse kiessysteem door de Amerikanen zelf onder vuur wordt genomen.


De kiezers van Iowa maken geen definitieve keuze. Het staat hun landgenoten in andere staten volledig vrij een andere stem uit te brengen, maar de geschiedenis leert dat het signaal van Iowa krachtig genoeg is om de loop van de race te veranderen. Wat er dus vandaag in Iowa gebeurt, is belangrijk voor de VS.

En voor de wereld. Want de kiezers van Iowa maken vandaag ook een eerste selectie tussen de kandidaat-wereldleiders. En zij doen dat, hoofdzakelijk, op basis van persoonlijkheid, religie en binnenlandse bekommernissen. Zelfs als 'buitenlands beleid' al eens een prominente rol speelt in een campagne, wordt dat beleid beoordeeld vanuit het Amerikaanse eigenbelang.

Maar Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn geen 'binnenlandse aangelegenheden'. Amerikaanse beslissingen worden tot in de verste uithoek van de aardbol gevoeld. De Amerikaanse hypotheekrentecrisis tast banken in Europa aan. De onstelpbare Amerikaanse dorst naar olie maakt Arabische sjeiks rijk. De Amerikaanse onwil om groener te gaan leven, doet ijs smelten aan de noordpool en kustgebieden overstromen in Azië. Een verzwakte dollar en een torenhoog begrotingstekort belasten de wereldeconomie.

De wereld zou dus een stem moeten krijgen. Want de huidige toestand is eigenlijk een flagrant geval van taxation without representation, waartegen de Amerikanen in 1776 rebelleerden.

Maar de wereld krijgt natuurlijk geen stem. Het beste wat we kunnen verwachten is dat de Amerikanen een leider kiezen die doordrongen is van de verantwoordelijkheid van de VS, als supermacht, voor de rest van de mensheid.

De internationale gemeenschap kon de Amerikaanse hegemonie min of meer in toom houden via internationale overlegorganen, akkoorden en het bijhorende rechtsapparaat. Maar dat systeem is in crisis, mede door toedoen van de huidige Amerikaanse president. Zijn opvolger moet opnieuw bereid en in staat zijn leiding te geven aan de internationale gemeenschap via de multilaterale instellingen en de wil hebben om die organen te helpen versterken en doeltreffender te maken. Dat is van cruciaal belang voor het internationale welzijn en de veiligheid.

En dus kan de wereld alleen maar hopen dat het handjevol Amerikanen in het lege hart van de VS vandaag het juiste stemadvies geeft aan de rest van de VS.


DS, 03-01-2008 (Evita Neefs)