Natalie.Van.den.Bergh
31st December 2007, 18:08
Zwarte chocolade toch niet zo gezond
Aan de vooravond van de feestdagen en hun culinaire verlokkingen wijst het Britse medische vakblad The Lancet erop dat zwarte chocolade misschien toch niet zo gezond is als soms wordt gedacht.
De vergelijkende studie kreeg de titel "De duivel in zwarte chocolade" mee.
Volgens verscheidene onderzoeken is zwarte chocolade rijk aan flavonoïden, een anti-oxydant die aanwezig is in cacao. Daardoor zou zwarte chocolade preventief werken tegen cardiovasculaire ziekten. Witte of melkchocolade zijn vaak ontdaan van flavonoïden en hebben dan ook geen enkel gunstig effect op de gezondheid.
Maar The Lancet wijst er in haar publicatie van zaterdag op dat zwarte chocolade "bedrieglijk" kan zijn. Omdat bij de productie de bittere flavonoïden soms verwijderd worden. "En ook al zitten de flavonoïden er nog in, de 'duivel' in zwarte chocolade is het vet, de suiker en de calorieën", luidt het in het vakblad.
GVA 23-12-2007
Aan de vooravond van de feestdagen en hun culinaire verlokkingen wijst het Britse medische vakblad The Lancet erop dat zwarte chocolade misschien toch niet zo gezond is als soms wordt gedacht.
De vergelijkende studie kreeg de titel "De duivel in zwarte chocolade" mee.
Volgens verscheidene onderzoeken is zwarte chocolade rijk aan flavonoïden, een anti-oxydant die aanwezig is in cacao. Daardoor zou zwarte chocolade preventief werken tegen cardiovasculaire ziekten. Witte of melkchocolade zijn vaak ontdaan van flavonoïden en hebben dan ook geen enkel gunstig effect op de gezondheid.
Maar The Lancet wijst er in haar publicatie van zaterdag op dat zwarte chocolade "bedrieglijk" kan zijn. Omdat bij de productie de bittere flavonoïden soms verwijderd worden. "En ook al zitten de flavonoïden er nog in, de 'duivel' in zwarte chocolade is het vet, de suiker en de calorieën", luidt het in het vakblad.
GVA 23-12-2007