PDA

Bekijk de volledige versie : Wisten we dit zelf al niet?


Barst
5th July 2005, 03:00
Kinderen presteren het best zonder tv, maar met computer


Een tv op de kinderkamer is slecht voor de leerprestaties. Hoe langer een kind kijkt, hoe schadelijker het is.


Dat melden Amerikaanse en NieuwZeelandse onderzoekers in het julinummer van de Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine. In drie afzonderlijke studies laten ze zien dat de negatieve invloed van tv niet alleen op het moment zelf meetbaar is, maar tientallen jaren later nog steeds. De Amerikanen deden een steekproef onder 350 kinderen van een jaar of acht. Van hen had 70 procent een tv op de slaapkamer –in Nederland is dat iets minder dan de helft. Dat werkte door in hun leerprestaties: tijdens een reken-, leesen taaltest scoorden tv-kinderen gemiddeld zeven tot negen punten lager (op een totaal van 99) dan leeftijdgenoten die geen eigen kijkbuis bezaten.

Een computer in huis werkte precies andersom; die leverde zeven tot negen punten extra op. Het best scoorden kinderen zonder tv en met computer. Waarom is een eigen tv zo slecht? Misschien omdat kinderen er stiekem tot laat in de avond naar kijken en zo te weinig slapen, opperen de Amerikanen. Of omdat ze zich slechter concentreren tijdens hun huiswerk, een taak waar tv-kinderen opvallend lang over zeiden te doen. Of omdat ouders die hun kinderen bewust géén tv geven, gemiddeld wat sterker betrokken zijn bij de opleiding van hun kroost.

Haal die tv gewoon weg, adviseert onderzoeker Thomas Robinson. Dat zou meteen schelen in het overgewicht, agressief gedrag en gezeur om reclamespeeltjes. Nieuw-Zeelandse opvoedkundigen vallen hem bij. Zij onderzochten bij duizend kinderen of hun kijkgedrag invloed had op hun uiteindelijke opleidingsniveau. Dat bleek het geval. Hoe langer kinderen en pubers keken, des te hoger de kans dat ze zonder diploma van school gingen en des te lager de kans dat ze als 26-jarige een academische titel droegen.

Trouw, 05-07-2005