PDA

Bekijk de volledige versie : Ook ouderen moeten goed en gezond eten


Smits.Diede
31st December 2007, 08:02
Ouderen hebben niet dezelfde voedselbehoeften als jongeren. Logisch, maar toch wordt er bij raadgevingen niet vaak rekening gehouden met leeftijd. Daarom heeft een Amerikaanse universiteit de bekende voedselpiramide aangepast voor ouderen. Voldoende vloeistof en voeding boordenvol vezels en vitamines blijven de kern.

"Wie ouder is dan 70, heeft een zeer specifieke behoefte aan zuivel", licht Alice Lichtenstein toe. Lichtenstein is auteur van de studie en directeur van de Cardiovascular Nutrition Laboratory. "Ouderen nemen minder calorieën op, omdat ze niet meer zo actief zijn. Maar dat wil niet zeggen dat ze ook minder behoefte hebben aan voedingsstoffen, soms zelfs integendeel."

Op het menu staat dan volle granen, zoals bruine rijst en volkorenbrood, felgekleurde groenten zoals wortels en brocolli, donker fruit (bessen en meloenen), vetarme zuivel, bonen, noten, vis, gevogelte, eieren en mager vlees. Ook de inname van vet en vocht is een belangrijk aandachtspunt.

Net als bewegen. "Ouderen bewegen minder omdat ze vaker ziek zijn of zich zwakker voelen. Maar rust roest, en zonder bewegen vliegen de kilo's er algauw bij, waardoor bewegen nog moeilijker wordt én er zich meer kwaaltjes voordoen. Het is absoluut noodzakelijk dat je ook op leeftijd blijft bewegen." (edp)

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/962/Gezondheid/article/detail/116469/2007/12/31/Ook-ouderen-moeten-goed-en-gezond-eten.dhtml

caroliencuypers
31st December 2007, 13:07
Mannelijke 55-plussers met een buikje worden gemiddeld anderhalf jaar ouder dan hun magere vrienden. "Een beetje vet om het middel kan geen kwaad", zo concluderen wetenschappers nu. "We moeten ophouden met het problematiseren van het ronde figuur", zegt epidemioloog Luc Bonneux vandaag in de Volkskrant.

Het idee dat dik ongezond is, is achterhaald, zo menen de wetenschappers die de cijfers vergeleken. Te dikke mensen gingen voorheen sneller dood aan suiker- en hart- en vaatziekten. Die kwalen zijn nu beter te behandelen of te voorkomen.

De 'matig' dikken lopen minder snel een kans op infectie en hebben een betere reserve om van een ziekte of operatie te herstellen.

(hln)

caroliencuypers
31st December 2007, 13:17
De feestkilo's zijn heel eenvoudig aan te pakken: sta gewoon vaker recht. Dat is het advies van de Amerikaanse professor Marc Hamilton. Door recht te staan verbrand je vetten, en wel net die vetten die je anders opslaat terwijl je neerzit.