PDA

Bekijk de volledige versie : Twee keer sterven...


Barst
2nd July 2005, 13:16
Rookverbod ook voor Death Row


BRUSSEL - Dat Arnold Schwarzenegger niet gemakkelijk opgeeft, bewijst hij met zijn drie Terminator -films. Die karaktertrek kenmerkt ook zijn gouverneurschap van de Amerikaanse staat Californië. Sinds gisteren is in elke gevangenis van de staat een rookverbod ingegaan. Arnold wil zo op de gezondheidskosten besparen. Opmerkelijk: het verbod geldt ook voor terdoodveroordeelden.


Gevangenisbewakers wordt gevraagd over de gezonde longen van de gevangenen te waken - voor die uiteindelijk hun dodelijke injectie krijgen. Met de maatregel wil de gouverneur 265 miljoen dollar (221 miljoen euro) besparen in de gezondheidssector.

Gevangenen die nog gepakt worden met sigaretten, krijgen een werkstraf aangesmeerd of verliezen bepaalde voorrechten. Als ze een derde keer met een peuk worden betrapt, kan hun straf zelfs worden verlengd.

Republikeins volksvertegenwoordiger Tim Leslie ziet alleen voordelen in de regel: ,,Deze beslissing zal veel geld besparen. Maar ook veel mensenlevens.'' Enig cynisme is de man niet vreemd.

Of de afkickverschijnselen van de gevangenen al bij al nog zullen meevallen, valt af te wachten. Ongeveer de helft van de 163.000 gevangenen in Californië is nu aan de sigaret verslaafd. Voorbeelden uit andere staten stemmen alvast niet hoopvol. Tien jaar geleden voerde Oregon een rookverbod in gevangenissen in. De gevangenen staken daarop prompt hun cel in de fik. En dat verbod was dan nog beter te slikken dan de ,,gezondheidsmaatregel'' van de Governator . In Oregon kregen de gevangenen tenminste gratis groenten en nicotinepleisters tegen halve prijs.

De in Oostenrijk geboren Schwarzenegger wil ooit president van de Verenigde Staten worden. Op de steun van de cipiers, die ook al geen sigaretje meer mogen opsteken, moet Arnold alvast niet meer rekenen.

02/07/2005 (tvj)

©Copyright De Standaard