PDA

Bekijk de volledige versie : Testosteron en agressie...


Barst
17th August 2004, 21:45
BAARMOEDER
Te vroeg man is niet goed
Te veel testosteron is schadelijk voor de mentale gezondheid.

Een teveel aan testosteron in een mannenlichaam zorgt voor haantjesgedrag - dat is algemeen bekend. Maar het inzicht groeit dat ook mannelijke embryo's in de baarmoeder aan een hoog gehalte van testosteron blootgesteld kunnen worden. En dat ook daaruit sociale problemen kunnen voortvloeien.

Het was al bekend dat mannelijke baby's van een jaar oud, die in de baarmoeder aan (te) hoge concentraties van testosteron (afkomstig van de moeder) blootgesteld werden, een kleiner vocabularium hebben en minder oogcontact maken dan leeftijdgenootjes die niet in de testosteron gezwommen hadden.

De Journal of Child Psychology and Psychiatry rapporteert nu wat er gebeurde met dezelfde baby's als ze kleuters van vier geworden waren. Ook nu weer bleek dat kinderen die met het hoogste testosterongehalte in contact waren gekomen, minder sociaal ontwikkeld waren dan andere: hun communicatie- en inlevingsvermogen waren beperkt.

Testosteron stimuleert in de hersenen de ontwikkeling van als typisch mannelijk gepresenteerde vaardigheden, zoals patronen zien en systemen analyseren. Het wordt niet langer uitgesloten dat een teveel aan testosteron tijdens de ontwikkeling autisme in de hand kan werken.

Dirk Draulans, Knack, 18/08/2004