PDA

Bekijk de volledige versie : Kosten van natuurrampen stegen in 2007


Jo Dries
27th December 2007, 17:52
FRANKFURT - De opwarming van het klimaat is één van de factoren die het grote aantal natuurrampen in 2007 verklaart. De kosten die door deze rampen werden veroorzaakt, lagen dit jaar ook hoger dan in 2006. Dat blijkt uit een jaarrapport van de Duitse herverzekeraar Munich Re.

In het voorbije jaar werd de wereld getroffen door 950 natuurrampen, in 2006 waren dat er 850. Sinds de gegevensbank van Munich Re in 1974 werd opgericht, werden we nooit eerder met zoveel rampen geconfronteerd als dit jaar. Het dodental daalde wel tot 15.000 doden tegenover 20.000 een jaar eerder.

Ook de financiële schade die door de rampen werd veroorzaakt lag hoger dan in 2006: 51,6 miljard euro in 2007 tegenover 34,4 miljard euro vorig jaar. De verzekeraars moesten dit jaar ook tweemaal zoveel (20,6 miljard euro) uitkeren om de geleden schade te dekken. De aardbeving in Japan in juli veroorzaakte de meeste schade, voor 8,6 miljard euro.

De storm Kyrill, die in januari over Europa raasde, was de grootste kost voor de verzekeraars: 3,9 miljard euro. Net zoals vorig jaar hadden de ontwikkelingslanden het zwaarst te lijden onder de natuurrampen. De cycloon Sidr, die vorige maand Bangladesh trof, was de dodelijkste.

‘De gevolgen van de klimaatsverandering laten zich nu al voelen en in de toekomst zullen we te maken hebben met nog extremere klimaatgebeurtenissen’, meent Torsten Jeworrek, directielid van Munich Re. ‘Natuurlijk is niet alles de schuld van de klimaatsverandering, maar de resultaten komen overeen met een model dat we al lang gebruiken: heviger stormen, meer regenval en een hoger risico op overstromingen’, verklaarde hij. era

www.standaard.be