PDA

Bekijk de volledige versie : Visie op bronstijd radicaal veranderd


Stijn Neefs
25th December 2007, 11:37
Door een vondst van een smidse met bijlen en speerpunten in Midden-Limburg is de visie van archeologen op de bronstijd radicaal veranderd. Dat zeiden conservators Leo Verhart en Wim Hupperetz van het Limburgs Museum donderdag bij de presentatie van 3000 jaar oude bronzen voorwerpen.
Tot nog toe werd aangenomen dat bronzen bijlen, speerpunten en andere werktuigen slechts op kleine schaal gemaakt werden door een boer, die in zijn vrije tijd wat maakte voor de lokale gemeenschap. De vondst van een complete productievoorraad uit de Late Bronstijd (1100 - 900 voor Christus) maakt duidelijk dat de voorvaderen van de latere Kelten grootschalig produceerden voor grote afzetgebieden.

Wapens
Er moet in Europa sprake zijn geweest van een infrastructuur rond de aanvoer van grondstoffen als tin en koper uit Engeland en Midden-Europa en de productie en verspreiding van wapens en werktuigen. ,,De boeren uit die tijd hielden van een robbertje vechten. Roofovervallen waren schering en inslag'', zei Verhart. ,,Het transport van de gemaakte wapens en werktuigen gebeurde in de sociale sfeer. Men gaf ze cadeau aan familie of mensen met wie politieke allianties werden gesloten''.

De Midden-Limburgse vondst is volgens Verhart een ware schat. ,,Zeker in die tijd vertegenwoordigde het gevonden brons met een totaalgewicht van bijna 20 kilo een enorme waarde''. Brons gieten was een werk voor specialisten, want ze moesten in een smeltkroes een temperatuur van 1070 graden bereiken, en daarvoor waren speciale blaasbalgen nodig.

Lansspeerpunten
De in totaal 83 gevonden bronzen fragmenten omvatten onder meer 43 bijlen, zeventien zwaarddelen, zes lansspeerpunten en 13 kilo ruw materiaal. Tot maart is de collectie in het Limburgs Museum te bezichtigen. Daarna wordt de collectie onder meer door de Universiteit Leiden nader onderzocht en gerestaureerd.

Overigens vond een Limburger de bronzen schat al dertig jaar geleden bij ontgrondingen. Hij bewaarde het metaal, waarvan hij de waarde niet kende, op zolder. Na zijn recente overlijden verkocht de familie de roestig uitziende dingen aan het museum. Hupperetz wil niet zeggen waar de schat gevonden is, omdat het museum ter plaatse nader onderzoek wil instellen.

Bron: http://www.planet.nl/planet/show/id=74127/contentid=905310/sc=b7b4fa

Hanne Wuyts
25th December 2007, 12:18
Welwel misschien zie ik dat nog in mijn cursus geschiedenis van het tweede semester...
Het is wel jammer dat die man alles maar bewaard heeft op zijn zolder in plaats van ermee naar kenners te gaan, maar wie gaat nu denken dat die een hele resem belangrijke bronnen heeft gevonden in zijn 'hofke'...