PDA

Bekijk de volledige versie : Reclamewet (eindelijk) gecontroleerd


Barst
27th June 2005, 02:37
Omroepen schenden reclameregels


BRUSSEL - VRT, VTM en VT4 moeten boetes betalen van 5.000 tot 10.000 euro omdat ze de reclameregels overtreden hebben. Het Vlaams Commissariaat voor de Media onderzocht hun programmatie slechts een dag, maar alle drie liepen ze tegen de lamp.


HET Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM) is het orgaan dat moet toezien of de Vlaamse omroepen de omroepwetgeving naleven. Om te controleren of ze de richtlijnen rond reclame en sponsoring respecteren, gaf het de administratie Media van de Vlaamse Gemeenschap de opdracht de programmaschema's van de omroepen op 2 februari te onderzoeken. Het ging alleen om het tijdsblok tussen 19.30 en 22.30 uur.

Bij de VRT konden de promotiespots op Canvas voor muziek-dvd's van Norah Jones en Jamie Cullum niet door de beugel. Volgens de openbare omroep waren de dvd's afgeleide merchandisingproducten van het programma Muziek op zondag, dat een samenvatting toonde van die optredens. De VRT zei ook dat de dvd's in samenwerking met de platenfirma uitgebracht werden en dat ze daarom recht heeft op een aandeel in de opbrengst van de verkoop.

Het VCM prikte die argumentatie echter door. Beide dvd's zijn producten voor de internationale markt die al te koop waren voor de concerten op Canvas te zien waren. Een sticker ,,Gezien op Canvas'' volstaat niet om die dvd's als eigen producten te kwalificeren.

Bovendien waren de spotjes te zien na de Canvas-uitzending ervan. Reclame dus, en dat mag niet op de VRT. Daarom moet de omroep een boete betalen van 10.000 euro. Bij de VRT was men nog niet op de hoogte van de beslissing.

Ook de commerciële concurrenten moeten in de portefeuille tasten voor overtredingen. VTM kwam er het goedkoopst vanaf met een boete van 5.000 euro. Zowel na Familie als na Het weer respecteerde de omroep niet het maximum van 10 seconden sponsorvermeldingen. Rond Familie telde het VCM zelfs 33 seconden sponsoring.

VTM kon nog niet reageren op deze veroordeling, maar vindt het alvast positief zaak dat het VCM begint te controleren. ,,Op deze manier worden de zaken voor iedereen duidelijker'', zegt woordvoerder Mark Vanlombeek.

VT4 ten slotte werd erop betrapt dat het tussen negen en tien uur 's avonds te veel reclame uitzond. Volgens het omroepdecreet mag er per uur niet meer dan 12 minuten reclame zijn. VT4 overschreed die limiet met dertig seconden. VT4 ontkent de overtreding niet, maar hoopte op begrip voor deze incidentele ,,lichte overtreding'', onder meer omdat het nu eenmaal afhankelijk is van reclame-inkomsten tijdens prime time . Het VCM had daar geen oren naar en bedacht ook VT4 met een boete van 10.000 euro.

Het is de eerste maal dat het VCM dergelijk onderzoek doet. In het verleden zijn er wel al verschillende onderzoeken geweest die aantoonden dat de Vlaamse omroepen het niet altijd even nauw namen met de naleving van de reclameregels. Controle daarop was er evenwel niet. Het VCM kondigde onlangs aan dat vanaf nu regelmatiger te doen. De omroepen kunnen nog in beroep gaan.


27/06/2005 Jan Debackere

©Copyright De Standaard