PDA

Bekijk de volledige versie : Maan ontstond waarschijnlijk 62 miljoen jaar na zonnestelsel


Philip_Huygelberghs
21st December 2007, 11:13
De maan is waarschijnlijk 62 miljoen jaar na de vorming van ons zonnestelsel ontstaan, dat zelf 4.567 miljard jaar oud is. Tot die bevinding kwamen de Technische Universiteit van Zürich en het Mineralogisch Instituut van Keulen. Hun resultaten staan in het Britse weekblad Nature.

De wetenschappers maten de isotopen (atomen) van wolfraam (een metaal) en konden op die manier berekenen wanneer de aarde en haar satelliet zich van mekaar afscheiden. Dat gebeurde tussen de 52 en 152 miljoen jaar na de vorming van ons zonnestelsel, hoogstwaarschijnlijk na 62 miljoen jaar.

Ze stelden ook vast dat de proportie tussen twee isotopen van wolfraam dezelfde is in de korst van de aarde als in die van de maan. Dat de aarde en de maan met eenzelfde laag bedekt zijn, was eerder al aangetoond door de Amerikaanse Apollo-missies.


De meest gangbare theorie is dat de maan zich van de aarde heeft afgescheiden na een botsing tussen de aarde en een hemellichaam dat zo groot was als de planeet Mars.
Naar De Morgen

Ik vind het prachtig dat je met die radioactief vervalmethode zo ver kan terug gaan in het verleden, en dan nog redelijk precies. Zo komen we dan toch nog iets te weten over ons ver, ver verleden. Zelfs al was er niemand om het waar te nemen, buiten die isotopen gerekend dan.

Cheers!!!

Gertjan.Buyle
21st December 2007, 16:22
Een knap staaltje wetenschap! De maan is dus als het ware nog maar net "geboren".