PDA

Bekijk de volledige versie : KU Leuven beste, maar saaiste


Barst
19th December 2007, 02:15
KU Leuven beste, maar saaiste


BRUSSEL - Imago-onderzoek bij achttienjarigen toont grote verschillen tussen de universiteiten.


De KU Leuven wordt als de beste en moeilijkste universiteit gezien, met bovendien de beste lesgevers. Tegelijk is ze wel de saaiste en conservatiefste universiteit. De Universiteit Gent is de progressiefste van de Vlaamse universiteiten, maar minder goed dan de KU Leuven. Ook zijn haar diploma's minder waard dan de Leuvense.

Dat alles vinden 1.500 leerlingen van het laatste jaar algemeen secundair onderwijs. Hen bevroeg de KU Leuven over het imago van de Vlaamse universiteiten.

Dat de Leuvense universiteit een imago van degelijk conservatisme heeft, zou gedeeltelijk met de traditie te maken hebben. 'We zijn nu eenmaal de oudste universiteit van het land', zegt Isabelle Van Geet, celhoofd marketingadvies van de KU Leuven, in het universiteitsblad Campuskrant. 'We hechten ook waarde aan bepaalde tradities. Misschien lijken we daardoor wat saai, maar ik geloof dat we dan samen met de stad moeten aantonen dat er wel degelijk tal van initiatieven zijn die van Leuven een aantrekkelijke, op jongeren gerichte studentenstad maken. Al moeten we niet plots gaan verkondigen dat het bij ons gemakkelijk is, en dat we hip zijn. Dat verwachten de studenten ook niet van ons.'

Van Geet merkt ook op dat vier op de tien studenten die van plan zijn naar Gent te gaan, toch vinden dat het Leuvense diploma meer waard is.

Er is wel een groot verschil tussen de resultaten in Oost- en West-Vlaanderen enerzijds en de andere provincies anderzijds. In Oost- en West-Vlaanderen moet Leuven het afleggen tegen Gent. De Universiteit Gent heeft die twee provincies helemaal als rekruteringsgebied ingepalmd.

'We stellen wel vast dat we in Oost- en West-Vlaanderen ons plafond hebben bereikt', zegt Tom De Smedt, die de communicatieafdeling van de Universiteit Gent leidt. 'Dat we nu nog verder groeien, komt vooral door studenten die uit Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen komen.'

Volgens De Smedt liggen de resultaten voor alle universiteiten dicht tegen elkaar. 'Wij voeren ook imago-onderzoek uit. Dat is weliswaar kleinschaliger, maar daarin zijn de onderlinge verschillen toch niet groot. Vooral op de algemene vragen antwoorden jongeren vaak verschillend. Maar als je doorvraagt, dan blijken studenten gemiddeld niet zoveel verschillen in kwaliteit, dynamisme en kritische zin te zien.'

Uit de bevraging van de KU Leuven blijkt er wel een duidelijke kloof te zijn tussen het imago van de grote en van kleine universiteiten. Zo geven de meeste studenten Universiteit Antwerpen aan als de slechtste. Het is er volgens hen ook het gemakkelijkst, ongeveer even gemakkelijk als aan de Vrije Universiteit Brussel.

Het imago van Leuven en Gent is voor veel andere aspecten wel duidelijk verschillend. Zo wordt de KU Leuven door de achttienjarigen als de conservatiefste gezien, en is Gent de progressiefste. De imago-onderzoeken zijn voor de universiteiten belangrijk om hun promotiecampagnes af te toetsen. Volgens Isabelle Van Geet (KU Leuven) wordt de campagne 'Ontdek jezelf, begin bij de wereld' bij jongeren in elk geval goed onthaald. De meesten maken de link tussen de boodschap en de Leuvense universiteit.

De Universiteit Gent maakt sinds 2005 reclame met de slogan 'Durf Denken'. Een interne evaluatie van deze campagne leerde dat ruim vier op de tien achttienjarigen de slogan aan de Gentse universiteit linkten.

Uit die bevraging van de UGent bleek dat voor de andere universiteiten minder het geval. De slogan 'Redelijk eigenzinnig' koppelde slechts 23 procent van de jongeren aan de juiste instelling, de VUB. 'Ontdek jezelf, begin bij de wereld' zag maar 21 procent als de Leuvense slogan.


DSOnline, 19-12-2007 (Pieter Lesaffer)