PDA

Bekijk de volledige versie : Turken hebben hekel aan buitenbeen


Barst
24th June 2005, 00:02
Turken hebben hekel aan buitenbeen


Turken zijn weinig tolerant, minder tolerant dan de inwoners van Europa. Dat blijkt uit de Atlas van Europese waarden, die vandaag officieel verschijnt.


De sociologen van het Europese waardenonderzoek legden de inwoners van 44 landen talloze vragen voor, waaronder de vraag naast wie ze liever niet wonen - variërend van een drugsverslaafde tot ’een groot gezin’.

Die vraag was bedoeld om de mate van tolerantie duidelijk te maken.Turken blijken van vrijwel ieder type buitenbeen een vrij massale afkeer te hebben - massaler dan in West- of Noord-Europa.

In West-Europa wil bijna 60 procent van de mensen liever niet naast een drugsverslaafde wonen; in Turkije is dat ruim 90 procent. Nummer twee op de topdrie van ongewenste buren is in West-Europa ’een zware drinker’ (met 50 procent weerstand) en in Turkije ’een homoseksueel’ (met 90 procent).

Nummer 3 op de afkeer-topdrie is in West-Europa ’een zigeuner’ (met ruim 30 procent) en in Turkije ’een zware drinker’ - maar die afkeer is, met bijna 90 procent, opnieuw veel massaler dan in West-Europa. Het bezwaar tegen een buitenlandse werknemer als buurman leeft in Turkije (met 47 procent) ook veel sterker dan in West-Europa (ruim 10 procent). Een moslim als buurman, daar zitten ze in Turkije - allicht - totaal niet mee. In West-Europa zit zo’n 15 procent daar wel mee.


Trouw, 24-06-2005