PDA

Bekijk de volledige versie : Turkije houdt vast aan toetreding EU


Barst
17th December 2007, 02:42
Turkije houdt vast aan toetreding EU


Turkije zal niet wijken van zijn plannen voor toetreding tot de Europese Unie, ook niet na tegenwerking van Frankrijk en andere lidstaten. Dat verklaarde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ali Babacan. "Wij zullen vastberaden doorgaan, wij zullen ons niet laten frustreren en wij zullen nog niet de geringste concessie doen aan onze doelstelling."


Degradatie

De EU besloot de afgelopen week op instigatie van Frankrijk de eerstvolgende onderhandelingsbijeenkomst met Turkije, op 18 december, te degraderen tot een 'intergouvernementele' gebeurtenis, in plaats van het eerder overeengekomen 'toetredingsberaad'. Het besluit leidde tot woede in Ankara, dat vindt dat de EU op haar beloften aan Turkije terugkomt.


Lidmaatschap

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft voorgesteld dat Turkije genoegen neemt met lidmaatschap van een bondgenootschap van landen rond de Middellandse Zee. De Duitse bondskanselier Angela Merkel herhaalde recentelijk het CDU-standpunt dat een 'bevoorrecht partnerschap' van Turkije met de EU het hoogst wenselijke is.


Impasse

Turkije begon de toetredingsbesprekingen in 2005, maar die geraakten een jaar later in een impasse toen de EU de onderhandelingen over acht van 35 in kaart gebrachte discussiepunten stopte vanwege de Turkse weigering Turkse havens open te stellen voor handel met Cyprus.

De EU stemde er de afgelopen week mee in het toetredingsberaad uit te breiden tot onder meer consumentenbescherming en verkeer. Ook werd deze week besloten de voormalige Spaanse premier Felipe Gonzalez te benoemen tot voorzitter van een door Parijs voorgestelde commissie die plannen moet maken voor de toekomst van het blok. De commissie zal zich echter niet bezighouden met uitbreidingsproblemen, zoals door Frankrijk was gewenst.

Babacan zei blij te zijn dat het mandaat van de commissie beperkt blijft. "Heropening van het debat over de grenzen en het Turkse standpunt daarover zou onaanvaardbaar zijn geweest", zei de minister.


Blog HLN, 16/12/07