PDA

Bekijk de volledige versie : Dewinter koerst noordwaarts


Barst
21st June 2005, 01:26
Dewinter koerst noordwaarts


Nederlandstalig rechts slaat de handen ineen. Het Vlaams Belang en LPF-kamerlid Hilbrand Nawijn presenteerden gisteren een Vlaams-Nederlandse denktank.


In het lommerrijk prieel in de achtertuin van Piazza del Pietro, de voormalige woning van Pim Fortuyn, is Vlaams nu eens de voertaal. Een delegatie van het Vlaams Belang nipt aan cappuccino of witte wijn terwijl voorman Filip Dewinter zich onder de tropenzon in het zweet werkt. Hij legt keer op keer geduldig uit wat zijn Vlaams Belang te winnen heeft met de nieuwe Vlaams-Nederlandse denktank.

Niet Parijs, maar Den Haag moet voortaan het richtsnoer zijn voor de Belgische politiek, vindt de leider van het Vlaams Belang, tegen wie in Antwerpen en Brussel nog altijd een cordon sanitair bestaat. ,,Vroeger was Nederland het gidsland voor al wat links en progressief was, nu is het gidsland voor rechts en conservatief Vlaanderen.” Maar waarom Nawijn en niet Wilders, Eerdmans of Peter R. de Vries? ,,Nawijn is als eerste naar mij toe gekomen. En we hebben nog wel andere gesprekspartners in Nederland, maar die durven daarmee niet voor het voetlicht te komen.”

Fortuyn zelf liet kort voordat hij vermoord werd, weten niet gediend te zijn van de Dewinter en zijn Flaminganten. Ook dat was voor de bühne, zegt Dewinter. Toen hij Fortuyn belde tijdens diens verkiezingscampagne, reageerde die niet afwijzend. ,,Alleen had hij voorlopig zijn handen vol aan Nederland, zei hij.”

Eerst zou de nieuwe denktank worden vernoemd naar Willem van Oranje, maar nadat het koninklijk huis naar verluidt not amused was, is het Marnix van St. Aldegonde geworden, de dichter van het Wilhelmus. Volgens Nawijn moet de denktank de 25 miljoen Nederlandstaligen in het verenigd Europa een duidelijker stem geven, of het nou gaat om vreemdelingenbeleid, economische samenwerking, onderwijs én cultuur. ,,We praten steeds over andere groepen en culturen, maar we moeten ons eens afvragen wie we nou eigenlijk zelf zijn. Heel veel allochtonen vragen mij daarnaar.”


Trouw, 21-06-2005