PDA

Bekijk de volledige versie : “Stop met koortsremmers”


Sanne.Vosters
14th December 2007, 17:25
Zolang je je niet ziek voelt, ook al heb je 39 graden koorts, moet je geen koortsremmers nemen. Dat is de stelling van de Leuvense urgentie-arts Daniël Knockaert (UZ Leuven) die in zijn boek afrekent met de vele misvattingen over koorts.

Stijgt het kwik naar 38 graden, dan grijpen we massaal naar de koortswerende middelen om ons lichaam zo snel mogelijk weer op temperatuur te brengen. “Helemaal fout”, zegt de Leuvense professor Daniël Knockaert.
“We moeten niet de koorts bestrijden maar wel de oorzaak erachter. Die moeten we behandelen. Koorts is een gecontroleerde temperatuursstijging waarmee ons lichaam zich verweert tegen infecties. Zolang je voldoende drinkt moet je je geen zorgen maken. De lichaamstemperatuur zal ook vanzelf weer dalen als de infectie afneemt."

"Het is zelfs zo dat een verkoudheid of snotneus sneller genezen en minder besmettelijk zijn als je de koorts zijn gang laat gaan. Bijna dagelijks hoor ik mensen vragen wat ze een patiënt met 38 graden moeten geven. Niets, tenzij die persoon zich daar onwel door voelt. Tot de komst van antibiotica in 1940 kon je een infectie maar overleven dankzij koorts. Jarenlang werd syfilis via koortstherapie te lijf gegaan. Door malariaparasieten in te spuiten. Maar de jongste jaren panikeren we bij de minste verhoging.”

Meningitis

Wat met kleine kinderen? “Daar is het vaak moeilijker om in te schatten wat de oorzaak is. Er is ook het risico op meningitis. Toch is het beter om ze veel te laten drinken in plaats van meteen koorts te remmen. Want deze middelen helpen niet om stuipen te voorkomen.” Een uitzondering geldt wel voor hart- of longpatiënten en mensen met hersenschade. Daar is koortsbehandeling wel nodig.

14 december 2007, Gazet Van Antwerpen

Pijn is nooit leuk, maar geef het de kans zichzelf te genezen. Want pillen nemen is nooit goed voor je lichaam.

Tinne Schrauwen
14th December 2007, 17:52
Wanneer je een griepje hebt met koorts, hoef je inderdaad niet direct naar koortsremmers te grijpen.

Ik ken iemand met kanker. Zij gaat enkele malen per jaar naar een pro-leben kliniek in Duitsland. Hier krijgt zij medicamenten om koorts op te wekken. Dit dient om de gifstoffen uit het lichaam te drijven. Dus soms is het niet slecht om de koorts gewoon 'uit te zieken'..