PDA

Bekijk de volledige versie : 20.000 fouten met geneesmiddelen in Nederlandse verpleeghuizen


jan.dufraing
14th December 2007, 16:33
20.000 fouten met geneesmiddelen in Nederlandse verpleeghuizen
In de Nederlandse verpleeghuizen zijn in 2005 ruim 20.000 fouten met geneesmiddelen gemaakt. Personeel vergat bijvoorbeeld geneesmiddelen te geven of vergiste zich in de dosis. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg. Uit een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg in België, bleek in december vorig jaar dat ook in België geneesmiddelen in rusthuizen niet goed gebruikt worden.

Geschat wordt dat het in 5 tot 10 procent van de gevallen misgaat. In de ruim driehonderd Nederlandse verpleeghuizen zijn in 2005 ruim 20.000 fouten met medicijnen gemaakt. Personeel vergat bijvoorbeeld geneesmiddelen te geven of vergiste zich in de dosis.

Over de ernst van de gemaakte fouten met geneesmiddelen heeft de inspectie geen informatie.

Uit de cijfers komt ook naar voren dat in een op de tien verpleeghuizen bewoners letsels oplopen doordat ze worden vastgebonden. Ze krijgen bijvoorbeeld blauwe plekken, striemen of schaafwonden omdat ze met een band om hun middel op een stoel of in bed worden vastgemaakt.

In België publiceerde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg in december 2006 een rapport over het gebruik van geneesmiddelen in rust-en verzorgingstehuizen. Daaruit bleek dat Belgische ouderen opvallend veel antidepressiva en kalmeermiddelen krijgen, vaak in combinatie. Er bleken ook veel verouderde geneesmiddelen en geneesmiddelen waarvan de doeltreffendheid onvoldoende is aangetoond te worden toegediend.

Anderzijds bleken bewoners met hart-en vaatziekten dan weer te weinig medicijnen te krijgen en bleken er onverklaarbare geografische verschillen te zijn tussen de rusthuizen. "Ik schat dat er in onze rusthuizen ongeveer een foutenmarge is van vijf tot tien procent", zegt Tarsi Windey, coördinator ouderenzorg bij het Verbond van Vlaamse Verzorgingsinstellingen (VVI). "Die foutenmarge is eigenlijk te hoog. Maar dat ligt niet alleen bij het verzorgend personeel. Vaak wordt er ook fout voorgeschreven".

Bron: Gazet van Antwerpen 14/12/2007
: http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/default.asp?art={1C278A49-3B76-4038-AD41-9D9FCA8159A4}