PDA

Bekijk de volledige versie : Slimme arme kinderen klimmen niet op sociale ladder


jan.dufraing
13th December 2007, 16:26
Slimme arme kinderen klimmen niet op sociale ladder
Slimme kinderen uit arme milieus worden al op jonge leeftijd bijgebeend door minder slimme kinderen uit rijkere milieus. Dat blijkt uit een Brits onderzoek.

De sociale mobiliteit is sinds de jaren '70 niet verbeterd in Groot-Brittannië, klinkt het. Volgens het onderzoek zitten rijke kinderen hun armere leeftijdgenoten tussen drie en vijf jaar op de hielen bij ontwikkelingstests. Op zeven jaar hinken de armere kinderen al achterop.

"Het is erg jammer dat slimme kinderen uit een armer gezin uiteindelijk niet zo'n goede start krijgen", zegt Sir Peter Lampl, voorzitter van de Sutton Trust, het fonds dat de opdracht gaf voor het onderzoek, aan BBC. "Ze komen terecht in minder goede scholen, blijven zo arm en hun talent gaat verloren".

Het onderzoek werd uitgevoerd door de London School of Economics en de University of Surrey bij kinderen geboren tussen 1970 en 2000. Ze ontdekten dat de intergenerationele inkomensmobiliteit - of je rijker bent dan je ouders of niet - voor deze groep gestabiliseerd was. Bij een eerder onderzoek van kinderen geboren tussen 1958 en 1970 bleek dat er wel een grote opwaartse mobiliteit was.


Bron: Gazet van Antwerpen 13/12/2007
: http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/default.asp?art={42865067-8F8D-458D-9A42-BF5D800E8BE4}

steven.ingang
16th December 2007, 04:39
Wel jammer dat er zo veel talent verloren gaat! Waarom het niet proberen met studiebeurzen of dergelijke zodat die kinderen even veel kansen krijgen als hun rijkere leeftijdsgenootjes? Gelijkere kansen voor een mooiere wereld!

Hanne Wuyts
16th December 2007, 15:22
Awel ik vind het ongelooflijk jammer dat die kinderen al op zo'n jonge leeftijd worden ingehaald door minder slimme leeftijdsgenootjes. Maar dat komt ook doordat die arme kinderen thuis niet gemotiveerd worden voor school. Ik denk dat je dan als leerkacht, als je toch een beetje fijgevoelig bent, moet proberen die kinderen op school te blijven motiveren. Dat je dan als school ook maatregelen moet nemen om die kinderen een gelegenheid te geven om vragen te stellen bij dingen die ze niet snappen, omdat je moet weten dat die kinderen waarschijnlijk thuis toch niet geholpen kunnen worden. Maar dit is uiteraard het woord van een student die nog niet zo veel van die dingen afweet...