PDA

Bekijk de volledige versie : Vrouwen hebben bijzondere rugstructuur om kind te kunnen dragen


jan.dufraing
13th December 2007, 16:23
Vrouwen hebben bijzondere rugstructuur om kind te kunnen dragen
Vrouwen hebben in de loop van de evolutie bijzondere rugstructuren ontwikkeld om bij een zwangerschap hun kind beter te kunnen dragen. Deze aanpassingen zijn noch bij mannen, noch bij chimpansees aanwezig. Tot die vaststelling kwamen wetenschappers van de Harvard Universiteit in Cambridge en staat in het vakblad Nature.

De wijzigingen aan de rugstructuur helpen om het gewicht van het kind te dragen en het veranderde zwaartepunt van het lichaam weer in evenwicht te brengen, zonder dat de rug schade ondervindt. Waarschijnlijk deden de wijzigingen zich miljoenen jaren geleden voor bij onze voorouders. Tot voor kort in de geschiedenis brachten vrouwen een groot deel van hun leven zwanger of voedend door, zo schrijven wetenschappers van de Harvard Universiteit in Cambridge. Alleen al het gewicht van de buik neemt tijdens de zwangerschap gemiddeld met zeven kilo toe. Door het lopen op twee benen onstaat daardoor instabiliteit, die de rugmusculatuur belast en vermoeit en uiteindelijk ook de wervelkolom beschadigt.

Om dat te vermijden is de wervelkolom bij vrouwen holler dan bij mannen. Bovendien zijn bij vrouwen twee of drie lendenwerverls met mekaar vergroeid en op die manier versterkt. Ook de afstand tussen de gewrichten zijn groter. Zwangere vrouwen kunnen zo naar achteren leunen om het vooraan toenemende gewicht in evenwicht te brengen, zonder de rug te beschadigen.

Bron: Gazet van Antwerpen 12/12/2007
: http://www.gva.be/nieuws/in_de_rand/default.asp?art={296DF647-4EF1-425B-BF40-967B63A45BAC}