PDA

Bekijk de volledige versie : "Un long dimanche..." is melodrama met ballen


katleen
15th June 2005, 10:52
[FONT=Comic Sans MS]"Un long dimanche..." is melodrama met ballen

"Le fabuleux destin d'Amélie Poulain" maakte drie jaar geleden zoveel indruk dat elke nieuwe film van Jean-Pierre Jeunet aan die enorme hit zou herinneren. "Un long dimanche de fiançailles" kan de Amélie-erfenis inderdaad niet helemaal afschudden, maar staat niettemin stevig op eigen benen.

Hoe volg je een film op die overal ter wereld harten wist te veroveren en een wat vergeten deel van Parijs plots weer helemaal hip maakte? Hoe kan je zo'n prestatie ooit evenaren, laat staan overtreffen?

Het zijn vragen die de Franse cineast Jean-Pierre Jeunet zich ongetwijfeld gesteld heeft toen hij zijn "Fabuleux destin d'Amélie Poulain" zo onverwacht uit zijn voegen zag barsten.

Jeunet nam de enige beslissing die iemand in zijn positie kan nemen: hij trok zich geen bal aan van de onvermijdelijke vergelijkingen en deed gewoon zijn eigen zin. Eigenzinnigheid is een kwaliteit die Jeunet sowieso siert, en "Un long dimanche de fiançailles" is dan ook onmiskenbaar een Jeunet-film geworden.

Audrey Tautou speelt opnieuw de hoofdrol

Als om het lot te tarten gaf hij de hoofdrol opnieuw aan Audrey Tautou, de actrice met de grote donkere ogen die zich sinds "Amélie" een ware vedette mag noemen. Zij speelt Mathilde, een meisje van 19 dat koppig vasthoudt aan de overtuiging dat haar beminde Manech nog steeds in leven is.

We bevinden ons vlak na de Eerste Wereldoorlog, en Mathilde heeft pas het nieuws gekregen dat Manech gesneuveld is.

"Un long dimanche de fiançailles", naar de gelijknamige roman van Sébastien Japrisot, beschrijft de lange en lastige speurtocht die Mathilde onderneemt om de waarheid te weten te komen.

Jeunet gooit de naïviteit van "Amélie" overboord

Het boek bestaat bijna volledig uit brieven, maar Jeunet heeft die knap omgewerkt tot een vlotte brok cinema. Het is niet moeilijk om te begrijpen waarom Jeunet absoluut de roman van Japrisot wou verfilmen, want je vindt er de melancholische romantiek en licht absurde humor in terug die ook "Amélie" zo treffend maakten.

Maar het grote verschil is dat Jeunet hier de minzame naïviteit van zijn vorige film achter zich heeft gelaten en ook de onmenselijke brutaliteit van de Eerste Wereldoorlog frontaal in beeld brengt. Melodrama met ballen, zeg maar.


regie: Jean-Pierre Jeunet
met: Audrey Tautou, Gaspard Ulliel, Ticky Holgado, Dominique Pinon, Jodie Foster, André Dussollier, Jean-Paul Rouve

Ruben Nollet [/FONT]

De reacties in de videotheek na één dag van verhuur: "Fantastisch"!! Zeker de moeite waard om twee uur vrij te maken ;)