Bekijk de volledige versie : Voor of tegen een verbod op frisdrankautomaten in de scholen?
Stijn Neefs
11th December 2007, 21:22
Voor of tegen een verbod op frisdrankautomaten in de scholen?
Enkele weken geleden oogstte de beslissing van de Waalse Gewestregering om frisdrank- en wellicht ook snoepautomaten in de scholen te verbieden, zowel bewondering als verontwaardiging. Gaat het hier om een lonende strategie? Niet noodzakelijk…
Zeker, zwaarlijvigheid vindt haar oorsprong in de kindertijd, met name in gebrek aan lichaamsbeweging en ongezonde voeding. Zwaarlijvigheid vanaf de kinderjaren voorkomen, is echter complexer dan het lijkt. Ziehier enkele denkpistes…
‘t Is vanaf het begin om te doen
Zwaarlijvigheid kan al vanaf de geboorte voorkomen worden. Steeds meer gegevens wijzen immers in dezelfde richting: zo lang mogelijk borstvoeding geven, d.w.z. minstens tot zes maanden, verkleint het risico op zwaarlijvigheid in de volwassenheid. Het precieze beschermingsmechanisme is echter nog altijd niet duidelijk.
De WGO beschouwt de invloed van de ouders als de belangrijkste preventiepijler. Elk kind kan zijn voeding letterlijk en figuurlijk zelf in handen nemen. Een te strenge controle van de ouders heeft een compleet averechts effect: het kind dreigt een afkeer te krijgen van het aangeprezen product of integendeel trek te krijgen in het verboden product, want verboden vruchten smaken het best.
Eén van de belangrijkste taken van de ouders is ook, hun kind te leren eten en af te helpen van zijn zogenaamde neofobie, zijn afkeer voor nieuw en onbekend voedsel. Het gaat hier om een compleet natuurlijk proces: tussen twee en zeven jaar weigert meer dan 75 % van alle kinderen spontaan eetwaren te proeven die ze niet kennen; vaak gaat het daarbij om groenten en fruit.
Familiarisatie (herhaalde blootstelling aan geweigerd voedsel in verschillende vormen) kan het probleem makkelijk verhelpen, zeker als de ouders het goede voorbeeld geven en hun kind bijvoorbeeld betrekken bij de bereiding. Ouders mogen dus niet te vlug de armen laten zakken!
Ook het kind niet te vroeg vertrouwd maken met zoet is een goede methode om zijn voorkeur voor zoetigheden nadien in toom te houden.
Chocolade, cola, wafels, …
Heeft het “elfuurtje” op school echt schuld aan de onrustwekkende opmars van de zwaarlijvigheidskwaal in ons land? Momenteel is er nog geen enkel wetenschappelijk argument om dat te bevestigen.
Voor het “Agence française sanitaire des aliments” (Afssa) is zo'n elfuurtje volstrekt nutteloos en moet het dus verboden worden. Redenen: de meeste kinderen nemen sowieso een ontbijt, de kwaliteit van het elfuurtje is allesbehalve, en kinderen die het nuttigen, krijgen 4 % meer calorieën binnen dan kinderen die het niet nemen.
Omstreden argumenten, en wel om drie redenen. Eén: het Afssa vergeet dat dit verbod wellicht een keerzijde zal hebben, met name het feit dat de kinderen nog meer trek zullen krijgen in zoetigheid.
Twee: een ontbijt is daarom nog geen stevig en evenwichtig ontbijt. Zo voerde de Universiteit Gent in 1998 een enquête uit waaruit bleek dat slechts één op de tien adolescenten elke dag een volwaardig ontbijt nam.
Drie: we mogen uit de momenteel beschikbare literatuur niet concluderen dat het ontbijt idealiter 25 % van het totale aantal per dag ingenomen calorieën moet bevatten en dat de calorieën niet gespreid mogen worden over de voormiddag. Integendeel: de maaltijden spreiden, lijkt het risico op zwaarlijvigheid te verminderen, vooral bij tieners.
Kleinere porties eten en de toegevoegde suikers verminderen
Verder moeten de voedingsindustrie en de horeca ook eens grondig nadenken over de porties van sommige eetwarencategorieën. Die zijn in een paar jaar tijd immers aanzienlijk toegenomen.
Dat is uiteraard het geval voor fastfood en tal van zoete en hartige snacks. Toch wijzen verschillende studies uit dat ook bij meeneemgerechten en buitenshuis genomen maaltijden (restaurant, kantine,…) de porties zouden zijn vergroot.
Frisdranken, chocolade en koekjes bevatten weliswaar veel suiker, maar ook yoghurt met veel zoete vruchtenpulp erin, melkdesserts en sommige vruchtennectars bevatten er veel meer dan nodig.
Vandaar dat heel de voedingsindustrie in de toekomst blijk moet geven van goede wil.
Kinderen en ouders opvoeden
Voedingsvoorlichting is zonder enige twijfel het beste preventiewapen tegen zwaarlijvigheid, meer dan repressie.
Het mooiste voorbeeld daarvan is het project Fleurbaix Laventie Ville Santé in Frankrijk. Daaruit bleek dat bij kinderen die uitvoerige voedingsvoorlichting kregen op school, gespreid over verschillende schooljaren, het risico op overgewicht spectaculair daalde (zo steeg het aantal zwaarlijvige kinderen in de school tussen 1992 en 2000 niet, terwijl het in de streek verdubbelde!).
Bovendien had die aanpak een gunstig effect op het eetgedrag van de gezinnen van de leerlingen en werd bij hun ouders een “dalende gewichtstrend” vastgesteld.
Meer sporten, minder voor het scherm zitten
Tot slot moeten we wijzen op de cruciale rol van regelmatige lichaamsbeweging om zwaarlijvigheid te vermijden. Zou het geen goede beleidsmaatregel zijn om meer uren lichamelijke opvoeding te geven op school?
Een ander aspect van onze sedentaire samenleving is het grote aantal uren dat kinderen voor het scherm zitten. Amerikaanse studies hebben aangetoond dat bij kinderen van negen jaar die maximum zeven uur per week voor het scherm zitten (tv, pc of videospelletjes), het overgewicht significant afneemt, net als het aantal maaltijden voor tv.
Kortom, als we zwaarlijvigheid bij kinderen willen vermijden, moeten we in de eerste plaats aanvaarden dat de oplossingen verschillen van die bij volwassenen en ook complexer zijn…
Bron: http://www.e-gezondheid.be/nl/tijdschrift_gezondheid/sante_gezondheid_kinderen_adolescenten/verbod_frisdrankautomaten_in_scholen-12534-900-art.htm
Lien.Luyten
11th December 2007, 21:29
Op middelbare scholen vind ik het niet echt nodig om een frisdranken automaat te hebben. Kinderen doen dan waarschijnlijk meer geld dan goed is op aan frisdrank, terwijl ze zelf van thuis frisdrank of water kunnen meenemen. Het is ook helemaal niet gezond, en kinderen uit de eerste graad van het middelbaar beseffen dit nog niet goed denk ik. Ik vind dat op een hoge school als de onze dit wel mag. Wij zijn nl. wel oud genoeg om te beseffen dat als er te veel geld uit onze portemonee verdwenen is, dit te wijten is aan die frisdrank die we steeds kopen. En we weten ook maar al te goed dat water gezonder is dan frisdrank, en zullen ook de 'moed' hebben om de moeilijke stap te zetten eens water te drinken dan bv. cola ;)
BertDierickx1BASO
12th December 2007, 10:48
Ik ben er zelf ook tegen. In het secundair heb ik op twee verschillende scholen gezeten en daar waren allebei geen frisdrankautomaten te bespeuren. En daar werd weinig tegen gedaan. Op sommige scholen hoor je dat dit thema elke week of maand op de agenda van de studentenraad staat, maar dat was bij ons niet het geval. Het was zo ingeburgerd. En het is beter zo. De meeste leerlingen zouden dan toch alleen maar op school hun drank aankopen en geen water of andere gezonde dranken meer drinken.
stephanie.engelen
12th December 2007, 11:28
Frisdrankautomaten zijn absoluut overbodig in lagere scholen. Deze kinderen zouden zich ziek drinken in het overvloed van cola en fanta. Ik vind dat je in een middelbare school de mogelijkheid moet krijgen om frisdrank te drinken, maar dit daarom niet te verkrijgen zijn via een automaat. In de school waar ik zat, verkocht men alleen tijdens de namiddagspeeltijd flesjes frisdrank. Tijdens de middag kon je dan geen frisdrank verkrijgen. Dit vind een ideaal systeem. Er is de mogelijkheid om frisdrank te drinken, maar niet op ieder moment van de dag. In een hogeschool zoals bij ons, vind ik zeker dat er een automaat mag staan. Hier beslissen de studenten zelf wel of ze een bekertje water nemen of een flesje cola.
Julie De Ceulaer
12th December 2007, 12:52
Ik ben voor een verbod op frisdrankautomaten in scholen, en vooral in middelbare en lagere scholen.
Men moet de jeugd niet stimuleren om frisdrank te drinken, want het is zeer ongezond.
En eens je het gewoon bent om elke dag frisdrank te drinken, is het heel moeilijk af te leren. Ik vind dat scholen jongeren moeten stimuleren om water te drinken, water is ook lekker en tenminste gezond.
MinkeVanHoof
16th December 2007, 14:42
Ik ben ook wel voor het verbod. Frisdank drinken is een gewoonte. Ik dronk tot een 5tal jaar geleden altijd cola. Tot de dokter mij erop gewezen heeft dat ik te weinig vloeistof binnen kreeg en minstens een liter water per dag moest drinken. Ik ben toen radicaal overgeschakeld op water. Het is gewoon even wennen. Nu drink ik altijd water of fruitsap. En enkel als ik weg ga drink ik nog cola ofzo.
Dus frisdrank uit de automaten halen vind ik persoonlijk goed, maar dan moet fruitsap enzo wel beschikbaar blijven.
Gertjan.Buyle
16th December 2007, 19:00
Ik ben in principe niet tegen een verbod, ik ben wel voor alternatieven. Gezonde dranken zouden in verhouding veel goedkoper moeten zijn op school.
Iets wat verboden is geeft altijd een aanleiding om het toch te doen.
Daarom denk ik dat het bieden van gezonde en goedkope alternatieven een betere methode is dan een domweg verbod op frisdranken.
BertDierickx1BASO
17th December 2007, 11:20
Een artikel uit De Morgen dat hier wel bij aansluit.
http://www.actualiteit.org/forums/showthread.php?p=30593#post30593
karenwolput
19th December 2007, 10:50
Er wordt inderdaad te veel frisdrank gedronken op school, het lijkt me daarom beter om onze automaten te vullen met gezondere alternatieven. We moeten dit alleen heel goed zien te promoten, want anders gaan studenten frisdrank van thuis meebrengen en dan zitten we weer met een reusachtige afvalberg van brikjes en blikjes.
Caroline.Deckmyn
19th December 2007, 12:24
Ik zou die automaten daar weghalen! Dat is nu toch echt de kat bij de melk zetten? Als die er staan gaan kinderen sneller de neiging hebben om er een cola uit te halen. Maar het leven is de laatste tijd al zoveel ongezonder. Kinderen sporten minder, eten minder fruit. En doen bijna niets anders dan naar de TV kijken of op de computer spelen, met een snoepje en een blikje fanta in de hand. En dat merk je ook aan het feit dat meer en meer kinderen met overgewicht kampen. Ik denk dat we alles eens drastisch zouden moeten veranderen. Wij moesten als kind vaak buiten spelen, zo beweeg je en dat is gezond, ook voor je weerstand. Wij kregen ook elke dag in plaats van een koek als vieruurtje een fruitbordje. En frisdank of chips kwam hier enkel op zaterdag en zondag op tafel. Ik zeg niet dat we allemaal ineens gezondheidsfreaks moeten worden zoals Sonja Kimpen. Maar onze kinderen een beetje meer motiveren om wat meer te sporten en wat gezonder te eten zou echt geen kwaad kunnen. Wat denken jullie van een fruitautomaat op school?
Believing Bart
19th December 2007, 13:28
Een onderwerp waarin mijn ideeën de voorbije 10 jaar veranderd zijn. Want inderdaad, zoals in vele scholen: als leerlingenrader was het steeds 'wij willen een frisdrankautomaat'. Dit stootte altijd resoluut op een 'njet' van de directie. En de eerste jaren van het middelbaar dan begrijp je vaak niet waarom. Maar ondertussen zit ik een beetje aan de andere kant van de tafel en begrijp ik de argumenten heel goed.
Zoals reeds aangegeven strookt het hebben van zo'n frisdrankautomaat helemaal niet met het promoten van 'gezond leven'.
Maar een punt dat misschien nog niet voldoende belicht wordt is het feit dat zo'n frisdrankautomaat wel degelijk aanzet om te consumeren. Net daar ligt het probleem natuurlijk. Want op dat moment creëer je een soort van gewoonte, die eveneens sociale druk met zich meebrengt. 'Iedereen drinkt cola tijdens de middag'. En dus moet iedereen ook geld uitgeven. We weten allemaal dat niet iedereen dezelfde sociale achtergrond heeft en hier krijg je vervolgens toch wel een probleem. Want sommige kinderen kunnen zich nu eenmaal niet elke dag zo'n frisdrank veroorloven.
Het is jammer als je dat onderscheid 'promoot' door een frisdrankautomaat te plaatsen.
Liselotte_vdv
19th December 2007, 13:39
Ik heb een voorstel voor onze school:
Kunnen we geen experiment van maken?
we zetten een automaat met gezondere alternatieven en de oude mag blijven staan, daar zal onze school wel oor voor hebben.
Na een poosje kunnen we de verkoopcijfers van beide automaten naast elkaar leggen en beslisen we welke automaat mag blijven.
Sommige automaten mogen op proef komen voor een tijd, vooraleer we ze moeten kopen.
Ook zul je niet enkele andere dingen in onze automaat mogen stoppen, want die wordt namelijk door een speciale firma gevuld.
Ik vind wel dat de studenten oud genoeg zijn om een keuze te maken, en dat wij niet even die oude automaat moeten weghalen, tenzij we goede cijfers kunnen voorleggen, want dan wordt het de keuze van de student die de hoofdrol speelt!
Lennart
19th December 2007, 23:01
Ik ben niet tegen frisdranken maar het is ook niet echt gezond om tijdens elke pauze een cola of sprite te gaan drinken.
Zelf probeer ik zoveel mogenlijk water te drinken.
Als ze nu in de drankautomaten alleen maar gezonde drankjes steken is het probleem toch opgelost ? niet ?
Persoonlijk drink ik al eens graag een sinaasappelsapje of een appelsapje ofzo.
Maar zolang er bij ons op school gratis 'tap-water' blijft ben ik tevreden.
groetjes
Lennart
Line_Puimège
20th December 2007, 22:11
Ik vind dat frisdrankautomaten op school moeten kunnen. Het is uiteindelijk je eigen verantwoordelijkheid of je frisdrank drinkt of niet, niet die van de school. Als je een beetje met je lijn of je gezondheid bezig bent, dan besef je wel dat je niet elke pauze een cola moet drinken. Ik denk wel dat leerlingen zelf zo slim kunnen zijn. Als school kan je nog altijd wel zeggen dat het best is dat je daar wat mee oppast, maar ik vind niet dat je het zou moeten verbieden. Het is inderdaad ongezond, maar zo af en toe kan het wel eens lekker zijn.
:wave:
thomas.marivoet
31st December 2007, 13:10
Ik zie geen reden waarom het verboden zou moeten worden, of afgeschaft. Het is toch handig als je drinken vergeten bent en je hebt nood aan een drankje met suiker erin.
Het is de taak van de volwassenen om de jongeren goed op te voeden, zodat ze niet handenvol geld spenderen aan zichzelf dikker en dikker maken.
Misschien is een systeem dat zorgt voor enige beperking wel een goede oplossing en niet te moeilijk. Bvb een jongere krijgt van zijn/haar ouders de toestemming om per week maximaal 3 drankjes uit zo'n automaat te tanken.
Line_Puimège
31st December 2007, 13:40
Zo'n automaat op school zorgt er voor dat leerlingen zelfs geen moeite meer doen om hun eigen (gezond) drankje mee naar school te nemen.
Een frisdrankautomaat zal er ook voor zorgen dat er overbodig wordt geconsumeerd, waar leerlingen zeker gebruik van zullen maken aangezien deze drankjes zo goedkoop zijn binnen de schoolmuren.
Zet in de plaats een danone-automaat; veel meer keuze, gezonder eten en drinken, en even vriendelijk voor de portemonee!
caroliencuypers
31st December 2007, 14:04
Ik kan altijd genieten van een flesje frisdrank tijdens de pauze.
Trouwens als ze frisdranken gaan verwijderen uit de school omwille van de gezondheid dan breng je van thuis gewoon cola mee.
Het is gewoon gemakkelijk dat deze automaten op de schoolplaats staan. Want geen extra bagage in je rugzak en als je het dan toch bent vergeten...
Eliene soontjens
31st December 2007, 19:12
de directie van mijn vroegere middelbare school heeft ooit letterlijk gezegd dat het nieuwe ict lokaal ingericht was met de winst die ze de voorbije 2jaar gemaakt hadden op de verkoop van frisdrank, wafels en chocolade (die werden bij ons op school elke pauze verkocht)
en vanuit deze invalshoek bekeken vind ik het een mooie zet, maar de school zou het goede voorbeeld moeten geven, ook op gezondheidsvlak en dan is dit een minder fraaie situatie.
Anderzijds, die automaten staan wel op de speelplaats, maar niemand verplicht je om er heen te gaan , en terug te komen men een drankje.
kevin pluym
28th February 2008, 15:01
Persoonlijk ben ik tegen zulk verbod zeker wat middelbare scholen betreft. Wel hoeft het voor mij geen automaat te zijn op mijn middelbare school werd frisdrank verkocht onder de speeltijden aan een kraampje in glazen flesjes. Misschien beter dan een automaat. Volgens mij moeten tieners uit zichzelf gezond willen leven, willen ze dit niet heeft het geen zin hen gaan te dwingen. Wel vind ik dat op iedere school naast frisdrank ook voldoende fruitsappen en waters als alternatief moeten voorzien worden. Zodat mensen die iets gezonder willen drinken hier de mogelijkheid toe hebben.
tobiasopdebeeck
3rd October 2008, 15:39
Ik ben tegen frisdrankautomaten maar dan wel op de lagere school en in de kleuterschool in het secundair(middelbaar) mogen wel frisdrankautomaten komen, de leerlingen zijn dan al 'wijzer' genoeg om zelf te kiezen wat ze drinken of eten maar ze moeten de frisdrank wel iets duurder maken dan de gezonde drankjes want anders heeft het geen zin. Verder moeten de leerlingen wel educatie krijgen over dat frisdrank en bepaalde tusendoortjes in te grote mate niet goed voor de gezondheid is.
thomasopdebeeck
3rd October 2008, 15:41
Ik vind dat de frisdrankautomaten moeten blijven omdat het geen enkel zin heeft om die te verbieden gewoon omdat de leerlingen dan "gezonder " zouden leven.
De school maakt er zelfs winst mee en met die winst koopt de school nieuw materiaal aan zodat je beter les kan krijgen en geven.
Maar ik vind wel dat ze gezond eten moeten promoten want bij mijn vroegere middelbare school koste een appel evenveel als een suikerwafel of een stuk chocolade en persoonlijk zou ik dan toch voor de suikerwafel of de chocolade reep gaan omdat die toch even duur zijn.
Als ze nu de appel veel goedkoper dan de suikerwafels en chocolade maken dan zou ik direct appels eten in plaats van een suikerwafel of chocolade.
liesel.vertommen
9th October 2008, 14:24
ik vind het misschien wel wat overdreven als je frisdrank automaten in een lagere school plaats. Maar ik ben niet tegen frisdranken in een middelbare school. Ik denk dat de leerlingen van een middelbare school zelf kunnen beslissen of ze een frisdrank willen of niet. tegenover een lagere school, die kinderen kunnen dat niet. Voor mij moeten de frisdrank automaten niet weg in de middelbare scholen!!
ToonThys
9th October 2008, 14:30
In de lagere school heb ik nooit frisdrankautomaten gehad en in de middelbare school hadden we automaten gevuld met fruitsappen en dit vond ik zeker niet slecht en het was nog gezond ook!
Voor mij moeten er geen frisdrankautomaten in de scholen staan, dat de kinderen zelf hun frisdrank van thuis meepakken.
De school zou gezonde voeding moeten promoten en frisdrankautomaten passen dus niet in dit kader.
Ik ben voorstander van fruitsapautomaten in alle scholen.
Gitte Leenaerts
13th October 2008, 16:20
Leerlingen leren vandaag de dag veel over gezond leren leven, veel sporten en nog allerlei dingen om hun gezondheid op peil te houden. Waarom zou men dan zulke automaten plaatsen? Ergens zit er dan wel iets fout! Leerlingen MOETEN gezond eten en drinken maar toch zet men dan zo een automaten. Een raar idee vind ik!
jolein kimpe
18th October 2008, 15:09
Persoonlijk vind ik dit een keuze die iedere school voor zich moet maken.
Het is zo dat sommige scholen al vanaf het eerste middelbaar frisdrankautomaten ter beschikking stellen, en op zich kan je daar niets op tegen hebben.
Maar het is wel zo dat scholen die enkel automaten ter beschikking stellen met fruitsappen erin hun leerlingen ook aansporen om een gezondere levenswijze aan te nemen. Zeker niet slecht dus!
Persoonlijk drink ik zelf niet al te veel frisdrank, thuis bijna nooit en op school af en toe als opkikkertje tijdens een zware dag.
Shana Henderieckx
18th October 2008, 16:16
Ik geef toe dat het wel eens kan smaken, zo'n frisdrankje tijdens de pauze. Maar toch, de gezondheid is erg belangrijk. Men hoeft de drankautomaten niet weg te halen, maar in scholen waar er nog geen zijn, zou ik er ook geen bijzetten. Want als er één staat is het natuurlijk moeilijk om er van af te blijven..
Jolien Willems
18th October 2008, 19:13
Hierbij denk ik automatisch terug aan mijn secundaire school
Op mijn school stonden 2verschillende drankautomaten: eentje met enkel fruitsappen, de andere met light producten. Of dit beter is dan de gewone frisdrank weet ik niet. Het bevat uiteraard minder toegevoegde suikers( voor de fruitsappen) of geen suiker (maar wel zoetstoffen). Deze zoetstoffen bevatten dan weer aspartaan, dat ook niet onmiddellijk goed is voor onze gezondheid.
Het is natuurlijk aan de scholen zelf of ze al dan niet een drankautomaat plaatsten. Maar persoonlijk vind ik het wel leuk om tijdens de pauzes een drankje te kunnen gaan halen.
Je beslist uiteraard nog steeds zelf hoeveel frisdrank je drinkt, en ja het is wel zo dat wanneer er een automaat staat je toch op de één of andere manier beïnvloed wordt, maar toch blijft de keuze bij iedere persoon zelf.
Elke dag een beetje frisdrank is nog geen drama, het wordt pas erg wanneer je in overdreven mate frisdrank gaat consumeren.
stephanie.engelen
31st March 2009, 14:04
Net zoals enkele anderen die hieronder reageerden, vind ik dat frisdranken niet moeten verboden worden. Je bepaalt zelf of je voor een gezond drankje kiest of niet. Wel vind ik dat de school zeker genoeg gezonde producten moet aanbieden zoals waters, verse vruitsappen, fruit, ...
In mijn secundaire school bestonden er geen frisdrankautomaten, maar we hadden toch de gelegendheid om tijdens de namiddagspeeltijd flesjes frisdrank te kopen. Dit vind ik een heel goed idee. Het is beter voor het milieu en het is beter voor de gezondheid. De leerlingen kunnen niet de hele dag frisdrank kopen, tijdens de lunch bijvoorbeeld is het niet mogelijk. En hier maakte niemand een probleem rond.
Dus: Geen frisdrankautomaten, wel een frisdrankverkoop tijdens de namiddagspeeltijd!
Eva Thijs
16th November 2010, 17:53
Het zou natuurlijk beter zijn, konden de leerlingen op school enkel gezond drinken kopen. Zeker in deze maatschappij waar obesitas steeds meer voorkomt, ook bij jongeren.
Als er geen frisdrank aangeboden wordt op scholen, zullen de jongeren deze verleiding ook niet hoeven te weerstaan. Ze kunnen dan gewoon een gezond drankje kopen.
Toch vind ik dat er rekening gehouden moet worden met leerlingen die diabetes hebben. Als zij merken dat hun suikerspiegel te laag staat, is cola drinken een vereiste. Ikzelf heb het al meegemaakt dat een klasgenoot een hypo kreeg. Op dat moment is het heel belangrijk dat je snel een flesje cola kan kopen.
jens.cuypers
16th November 2010, 21:21
Ik vind dat het wel moet mogelijk zijn voor kinderen om frisdrank te kopen op school. In de lagere school vind ik dit niet nodig, maar vanaf het secundair onderwijs of wanneer je gaat verder studeren, ben je in mijn ogen oud genoeg om zelf de keuze te maken of je al dan niet frisdrank zal drinken.
Als er geen frisdrankautomaat is op school, zullen kinderen misschien minder snel frisdrank drinken. Andere kinderen zullen het dan gewoon van thuis meebrengen.
In deze pro of contra kan ik me ook wel vinden in bepaalde contra-argumenten, maar ik neig toch meer naar de pro-kant.
Emmely
17th November 2010, 11:02
Als ik aan een frisdrank automaat denk, dan denk ik inderdaad ook terug aan mijn schooltijd. In de lagere school konden wij nog geen frisdrank kopen, enkel onder de middag mochten we kiezen uit chocomelk, fristie, water, appelsap en appelsiensap. En dit vind ik voor deze leeftijd een goed systeem. Zij hoeven nog geen frisdrank te drinken op school.
Wat betreft het secundaire onderwijs vind ik dat dit wel weer mag. Op mijn school kon je ook onder de middag frisdrank kopen. onder de speeltijden konden we uit de automaat drinken nemen. Hierin zat enkel de dranken die ik in het lager ook kon verkrijgen. Dit vind ik een zeer goed systeem, anders zouden de kinderen heel veel frisdrank gaan drinken en is dit niet meer gezond voor hun lichaam. Ik drink ook wel eens graag frisdrank, maar met mate.
In het hoger ben je zelf verantwoordelijk wat je doet of laat. Dus op dit niveau vind ik dat je altijd frisdrank kan en mag kopen. Je bent hier op een leeftijd gekomen waar jezelf de verantwoordelijkheid over je eigen gezondheid moet dragen. Dus in het hoger vind ik dit niet storend.
ellen.snoeckx
17th November 2010, 11:50
Ik begrijp de eerder gegeven argumenten (van iedereen) wel, maar vaak ben ik er niet echt mee akkoord. Op mijn middelbare school stonden meerdere frisdrankautomaten die altijd beschikbaar waren en eigenlijk is dat nooit een probleem geweest. Als leerlingen frisdrank willen drinken dan doen ze dat toch. Kunnen ze het niet op school verkrijgen dan nemen ze het wel mee van thuis of ze kopen het ergens anders als ze 's middags buiten mogen. Ik ben wel te vinden voor een automaat met gezondere dranken, maar ik zie geen echte reden om de frisdrankautomaten af te schaffen. Een kind moet immers ook WILLEN gezond leven, niet iedereen houdt zich daar mee bezig en dus ook niet iedereen wil dit. Sommige leerlingen willen nu eenmaal eens een frisdrankje drinken. Dat is en blijft de keuze van de leerling zelf.
Je kan als school de gezonde voeding stimuleren, maar je kunt de leerlingen niet verplichten.
Bovendien kan een frisdrankje echt wel eens handig zijn: denk maar aan een zware dag, een vermoeiende LO-les, een lage suikerspiegel, ...
Dus, volgens mij moet je de leerlingen de keuze geven om zowel gezonde dranken als frisdranken te kunnen kopen op school. Het is en blijft de keuze en verantwoordelijkheid van de leerling.
vBulletin v3.0.6, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.